Wethouder Rik Compagne spreekt waardering uit naar vrijwilligers EHBO op priklocatie in Veghel

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Wethouder Rik Compagne van de gemeente Meierijstad bracht vandaag een bezoek aan het vaccinatiecentrum van de GGD op De Amert in Veghel. Niet om zich te laten prikken maar om de vrijwilligers van zes EHBO verenigingen uit onze gemeente te bedanken voor de medewerking die zij dagelijks van 08.00 tot 22.00 uur, zeven dagen in de week, verlenen aan de medewerkers van de GGD.

Het begon allemaal op woensdag 6 januari j.l. De eerste coronavaccinatie in Nederland werd op deze locatie gezet. Gemiddeld worden er hier nu zo’n 2000 personen dagelijks gevaccineerd tegen corona. Logistiek gezien een hele operatie. Niet alleen voor de GGD die iedereen vaccineert maar ook voor degene die nazorg verlenen aan hen die het nodig hebben nadat de spuit gezet is. Deze groep kreeg vandaag namens de gemeente Meierijstad, in de persoon van wethouder Rik Compagne, de aandacht die zij verdienen.

Wethouder Compagne had voor alle vrijwilligers, namens de gemeente Meierijstad, een doosje bonbons meegebracht. Deze attentie werd door Peer Hurkmans, voorzitter van EHBO Veghel, in ontvangst genomen.

Peer Hurkmans, werd voordat het vaccinatieprogramma startte benaderd door een kennis die werkzaam is bij het Rode Kruis met de vraag of vrijwilligers van de EHBO bereid waren om hand- en spandiensten te verrichten op deze locatie. Met die vraag ben je bij Peer aan het juiste adres. Hij benaderde alle EHBO verengingen in Meierijstad en samen met een team van 4 personen werd een planning opgestart. Dagelijks zijn 15 mensen van de EHBO, in drie shifts, aanwezig voor bijstand. Zeven dagen in de week. Nu al bijna een half jaar lang.

De medewerkers van de EHBO houden mensen, nadat deze gevaccineerd zijn en minimaal 15 minuten moeten wachten, nauwlettend in de gaten. Mocht iemand een vervelende reactie krijgen na toediening van het vaccin, dan staan zij direct klaar om hulp te bieden. Daarnaast zijn zij ook een luisterend oor voor degene die daar behoefte aan hebben. Mochten zij met iemand in gesprek zijn, dan blijven hun ogen gericht op de zaal. Scherp zijn en direct ingrijpen, mocht dit nodig zijn. Gelukkig heeft bijna niemand vervelende bijwerkingen. De EHBO heeft indien nodig direct contact met een arts en die stuurt, mocht dat nodig zijn, een ambulance aan. In slechts een drietal gevallen in het afgelopen half jaar is er medische bijstand verleend door ambulancepersoneel.

Terecht dat het EHBO team, bestaande uit zo’n 100 vrijwilligers, vandaag de extra aandacht kreeg die zij verdienen.

Het team van Peer Hurkmans, verantwoordelijk voor de planning van EHBO vrijwilligers, in gesprek met wethouder Rik Compagne
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen