Snelle toename besmettingen dwingt tot maatregelen in de zomer

Foto: screenshot NOS

Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge hebben vrijdagavond 9 juli weer een persconferentie gegeven. Het gaat namelijk niet goed met de coronacijfers.

Door Sam Fish 

Tijdens de laatste persconferentie werden vrijwel alle teugels losgelaten. De cijfers gingen steeds meer de goede kant op en er stond een mooie zomer in het verschiet. Maar de afgelopen week zijn de cijfers ineens weer drastisch gestegen. Dit komt mede door de deltavariant van het virus. En als er niets gedaan wordt, wordt het alleen maar erger. En dus moeten er maatregelen worden genomen.

Op een beperkt aantal punten worden de geldende maatregelen aangescherpt. Zo blijft de druk op de zorg beheersbaar en blijven de ouderen beschermd. “Niet leuk, wel noodzakelijk,” begint Rutte de persconferentie.

Horeca

Veel besmettingen vinden plaats bij feestjes thuis en tijdens het uitgaan. Mensen konden met een herstel-, test- of vaccinatiebewijs de anderhalve meter loslaten bij het uitgaan. Toch heeft het geleid tot een grote uitbraak van besmettingen. En dus komt die anderhalve meter terug en is een vaste eigen zitplaats voor iedere gast verplicht. Testen voor Toegang gaat voor de horeca daarom op pauze tot zaterdag 14 augustus.

Daarnaast wordt ook een sluitingstijd gehanteerd van 0.00 tot 6.00 uur. Entertainment binnen en buiten is niet meer toegestaan. Dat houdt in dat er niet meer op een scherm naar een wedstrijd gekeken mag worden. En ook livemuziek is niet toegestaan. Achtergrondmuziek mag wel.

Blijven zitten bij het uitgaan

Meerdaagse evenementen zijn niet mogelijk tot 14 augustus. Voor voorstellingen en ééndaagse evenementen blijft een plasseringsplicht gelden. Dat houdt in dat iedere bezoeker een eigen vaste plek moet hebben. Denk aan sportwedstrijden, theatervoorstellingen, en dergelijke. Ook moet de anderhalve meter afstand hier nog gewoon aangehouden worden. Organisatoren houden de mogelijkheid te werken met Testen voor Toegang. Bezoekers mogen dan met een bewijs ter plaatse de anderhalve meter loslaten. Maar ook hier geldt dat iedereen een vaste zitplaats heeft. In dit geval wordt de capaciteit aangepast, tweederde van de het aantal mensen dat normaal gesproken naar binnen kan en mag, is dan welkom.

Voor doorstroomlocaties, zoals winkels, musea of kermissen, verandert er niks. Zij mogen 1 bezoeker per 5 m2 ontvangen.

Testen voor Toegang

Daarnaast is een testuitslag van Testen voor Toegang minder lang bruikbaar. Deze was 40 uur geldig, vanaf dinsdag 13 juli zijn ze nog 24 uur geldig. Evenementen duren ook maximaal 24 uur.

Afremmen doen we samen

Deze maatregelen gaan in op zaterdagochtend 10 juli om 6.00 uur en duren sowieso tot 13 augustus 0.00 uur. Op vrijdag 13 augustus wordt er gekeken hoe het verder gaat.

Het gaat niet alleen om het aanscherpen in de horeca en cultuur. Het gaat ook om het aanscherpen van ons eigen gedrag. Borrels met de buren, verjaardagsfeestjes in huis en barbecues in de tuin. “Ik snap het. Iedereen heeft enorm veel behoefte aan gezelligheid, we willen allemaal elkaar weer ontmoeten. Maar onze oproep blijft: Doe het verstandig en neem je verantwoordelijkheid. Houd feestjes daarom klein en beheersbaar en houd afstand. Was je handen, laat je testen en ga in quarantaine na contact met besmet persoon. Alleen dan kunnen we met elkaar een hoop narigheid voorkomen,” aldus Rutte.

Houd het reisadvies in de gaten!

Reizen naar het buitenland is en blijft een risico. De toename van het aantal besmettingen in Nederland kan gevolgen hebben voor een ontspannen vakantie naar het buitenland. Andere landen kunnen ons op basis van de cijfers als een risico zien. Het kan dus zijn dat zij extra maatregelen nemen voor Nederlandse toeristen. Zoals in Europa verplicht reizen met het Digitaal Corona Certificaat (DCC) als coronabewijs. Of een verplichte quarantaine bij aankomst. Deze eisen kunnen per land verschillen.

Check altijd voor vertrek het reisadvies op www.wijsopreis.nl. Kijk niet alleen naar de kleur van je favoriete vakantieland, maar lees het hele reisadvies. In het reisadvies staat precies welke maatregelen gelden voor het land waar je naartoe wilt en de landen waar je doorheen reist. Dus bereid je goed voor: zet je coronabewijzen klaar in de CoronaCheck-app of print ze uit. En als je nog niet bent gevaccineerd kun je je gratis laten testen voor vertrek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen