Crowdfunding voor graf omgekomen familie Callaars

De grindtegel met een bordje 'gereserveerd' op de plek waar het gezin begraven ligt
De grindtegel met een bordje 'gereserveerd' op de plek waar het gezin begraven ligt
Foto: Marianne Gielen

Naar aanleiding van een artikel in het Brabants Dagblad van 1 juli j.l. betreffende het drama wat zich precies 50 jaar geleden afspeelde in de Bernhardstraat in de Veghelse Oranjewijk heeft een inwoonster van Veghel en een oud-Veghelaar doen besluiten om een doneeractie op te zetten.

Een paar dagen na publicatie werd oud-Veghelaar Wilbert Linders benaderd door Marianne Gielen, oud wijkbewoonster van het omgekomen gezin. Zij attendeerde hem op het feit dat het graf van mevrouw  Callaars en haar 4 kinderen eigenlijk geruimd moet worden. Iets wat de twee initiatiefnemers willen voorkomen en daarom deze actie gestart zijn. Het betreft een graf op het kerkhof van de Heilig Hart parochie aan de Vondelstraat.

De grafsteen is inmiddels verwijderd maar de kerkhofbeheerder kreeg het niet over zijn hart om het graf te ruimen van het omgekomen gezin. Hij plaatste er een grindtegel op met een bordje gereserveerd. Om nu te voorkomen dat het graf alsnog wordt geruimd willen Marianne en Wilbert er alles aan doen om er een volwaardig graf neer te gaan zetten. Allereerst uit respect en waardigheid voor de omgekomen mensen.

Wanneer u het stuk van Lieke Mulder leest of heeft gelezen dan mag het wel duidelijk zijn dat vele Veghelaren, nabestaanden, straat- en wijkbewoners en hulpverleners de brand nog op hun netvlies hebben staan. Zoals bij grote rampen e.d. weten deze mensen vaak nog precies waar ze verbleven en welke connectie ze met het gezin hadden. Nazorg was er in die tijd eigenlijk in het geheel niet.

“Marianne en ik hebben de bisschop, de pastoor en het parochiebestuur onze ideeën kenbaar gemaakt, in de hoop dat uiteindelijk het parochiebestuur er ‘een klap op geeft’ en wellicht het gezin aldaar voor eeuwig mag laten rusten!!! Wanneer je nu bij die grindtegel staat dan voel je het verdriet. Mooi dat Marianne bij haar bezoek uit eigen beweging 2 plantjes heeft geplaatst”, aldus Wilbert. “Om het parochiebestuur tegemoet te komen hopen wij met crowdfunding voldoende geld binnen te halen om een volwaardig graf te kunnen laten plaatsen”.

Steun van Veghelse kunstenaar

Tevens heeft de Veghelse kunstenaar Geert van de Vorstenbosch aangegeven mee te willen gaan denken om een kunstwerk op het graf te kunnen gaan ontwikkelen. Ook Geert gaf aan nog precies te weten dat hij in de ochtend van 2 juli 1971 met zijn inmiddels overleden vriend Harriejan bij de smeulende resten van het huis aan Bernhardstraat 7 te hebben gestaan.

Doneer

Mocht u deze actie mede willen steunen dan kunt u middels onderstaande link een donatie overmaken.

https://www.gofundme.com/f/graf-voor-omgekomen-gezin?utm_source=facebook&fbclid=IwAR07fEdmm4mIHp9jgjsqhsd-66T24MxvupVNTdvQ4OW3gQpUrVUwG9tc210

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen