Column: Opvoeden zonder altijd alles te zien

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Opvoeden zonder altijd alles te zien

Opvoeden is niet alles altijd willen zien. Ik bedoel: als je òveral op gaat letten dan kun je blijven mopperen. Kinderen ruimen hun spullen niet op, zitten nutteloze spelletjes te doen op de gsm, maken ruzie om niks, gebruiken woorden die je niet wilt horen, laten deuren open staan, laten lichten branden enz. Als je overal op ingaat wordt de sfeer verziekt.

Choose your battles, maar kìes ze dan ook

Men wordt moe van het politieagent spelen, steeds te moeten mopperen, waardoor veel mensen het uiteindelijk opgeven en alles maar laten gaan. Deze ouders maken geen keuze om ergens wel of niet een punt van te maken. Dan ontstaat chaos. Totdat de bom barst en ouders boos worden.

Handhaven

Handhaven van regels is een van de moeilijkste dingen. Zonder handhaving houdt niemand zich aan de regels. Een te strenge handhaving leidt tot angst of groeiend verzet. Kleinere kinderen worden angstig, naarmate ze ouder worden groeit de weerstand.

Soepelheid

Enige soepelheid is belangrijk, en daarvoor is het nodig om niet altijd alles te willen zien. Doen alsof je iets niet gezien/niet gehoord hebt en dus niet reageren, maar een keuze maken voor dingen die echt niet kunnen en die duidelijk aan de kaak stellen. Consequent handhaven wat echt niet mag.

Nellie Timmermans

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen