Column: Die zag ik niet aankomen…. (Over rouw na een scheiding)

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Die zag ik niet aankomen…. (Over rouw na een scheiding)

Ze waren al dertig jaar gescheiden. Mevrouw overleed na een ziekbed, en meneer wilde eigenlijk niet naar de uitvaart gaan. Zij had hem zó enorm zwart gemaakt dat hij niks meer van haar wilde weten. Alleen de kleinkinderen stelden vragen: Jij hoort toch bij oma? Daarop was hij gaan twijfelen en besloot hij toch te gaan.

Een stoere zoon

De kinderen hadden niet aangedrongen op zijn aanwezigheid omdat zij heel goed wisten dat de relatie niet best was. Hun zoon van 36 was een hele stoere kerel, die mogelijk ook zichzelf verbaasde met wat er gebeurde, toen hij zijn vader daags tevoren bij het afscheid nemen zag.

Niemand zag dit aankomen

Hij zag zijn vader uit de auto komen terwijl hij stond te wachten op zijn zus en haar man, en begon ineens vreselijk te huilen. Vader had dit totaal niet voorzien. Hij had zijn zoon al in geen jaren meer zien huilen, maar toen kwamen ook bij vader de tranen. Bij hem niet om het overlijden van mevrouw, maar om het grote verdriet van de zoon. Het bleek echter later dat het bij de zoon niet zozeer ging om verdriét, maar om ópluchting en zelfs blijdschap!

Over het algemeen

Het blijkt vaak dat juist bij dit soort dagen, dit soort situaties er heel intense gevoelens zijn. Men is gevoeliger dan anders, omdat het allemaal zo heftig is. Kleine dingen, als welke naam staat er wel en niet op de kaart, wie mag vooraan zitten, etc. kunnen leiden tot grote conflicten. Het is ook wel belangrijk, maar het wordt vooral als ZEER belangrijk gevóeld.

Opluchting

Enkele dagen later konden vader en zoon hier samen over praten. De zoon bleek enorm opgelucht dat vader erbij was EN  dat hij dit niet had hoeven vragen. Op deze manier was de cirkel toch weer een beetje rond. De moraal van dit verhaal: kinderen willen dat papa en mama bij elkaar zijn en blijven……wát er ook verder gebeurt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen