René Moïze de Chateleux nieuwe Gilde Koning Sint Barbaragilde 2021

Foto: Ruud Eekhof | Sint Barbaragilde

Zondag was het Koningschieten in Veghel bij het Sint Barbaragilde, dat in 2020 het 40 jarig bestaan vierde. Het was prachtig weer en bijzonder en afwisselend. Gildekoning Paul Wonders was gedurende twee jaar, vanwege Corona, de Koning geweest en ging strijden om deze functie te behouden.

Op het plein voor de Lambertuskerk lieten ’s morgens om 11.00 uur de vendeliers met hun kleurrijke vaandels en de tamboers hun vaardigheden zien en horen. Wethouder Jan Goijarts en vele tientallen bezoekers genoten ervan.

Onverwacht bezoek van de Commissaris van de Koning in Brabant

Het Gilde kreeg na de groet met het vaandel Erewijn door het Gemeentebestuur aangeboden, een traditie waarbij speech en prikkelende uitspraken werden gedaan. Daarna naar het Gildehuis aan de Geerbunders. Daar kwam bij de lunch ook Commissaris van de Koning Ina Adema, tevens erelid van het Veghels Gilde onverwacht op bezoek.

Aan het “vrijen van de Schietboom “ deed behalve Ina Adema, de Gilde-Overheid ook Jan Goijarts en de Gildeheer Ard Smulders mee : mooie traditionele rituelen voorafgaand aan het Koningschieten. Het schieten met het Gildegeweer, opgehaald in de Schietbunker, kon daarna beginnen door te schieten op de houten vogel. Net zo lang tot alle houten onderdelen naar beneden kwamen. Door 9 Gildebroeders werd vervolgens op de houten vogel op 16 meter hoogte geschoten. De Schutsdeken hield iedere Gildebroeder en Gildezuster goed aan de regels om de veiligheid met het geweer te waarborgen.

Bij het 199ste schot werd René Moïze de Chataleux Gildekoning Veghel

René is 68 jaar, al 17 jaar Gildebroeder, had een Jaminwinkel in Helmond, kruisboogschutter en was net als zijn vrouw blij verrast. Frank-Jan van Zutven werd Adjudant omdat hij het een na laatste schot vuurde en is 47 jaar, docent K.U.B. en gemeenteraadslid. Frank-Jan is lid sinds 2015, hoofdtamboer en geweerschutter.

Felicitaties, een receptie en….volgens Veghelse Gildetraditie naar huis gebracht door de Gildebroeders….! Tot in de kleine uurtjes was er feest.

Reacties

Cookieinstellingen