Meierijstad heeft meer bedrijventerrein nodig

Foto: Joop van Houdt / Rijkswaterstaat

Meierijstad heeft meer bedrijventerrein nodig. Uit een recent behoefteonderzoek naar bedrijventerreinen in Meierijstad blijkt dat er in alle kernen een tekort is aan bedrijfsruimte. Tot 2030 is in totaal 22 tot 45 hectare extra nodig om het lokaal midden- en klein bedrijf te kunnen faciliteren in hun groei. Het college wil deze ontwikkelrichting graag nader gaan verkennen.

Aanleiding onderzoek

In 2019 is de bedrijventerreinenvisie Meierijstad vastgesteld. Conclusie daarin was dat in SintOedenrode en Schijndel weinig tot geen ruimte is voor lokale bedrijven om te groeien. In Veghel waren tot voor kort voldoende grote kavels om aan de vraag te voldoen en vooral om ook schuifruimte te creëren. De focus op grote kavels heeft er echter ook toe geleid dat er weinig kleine kavels beschikbaar zijn, terwijl daar, ook in Veghel, wel behoefte aan is. Het faciliteren van het lokale MKB is een van de uitgangspunten in de bedrijventerreinenvisie. Het afgelopen halfjaar is daarom aan lokale bedrijven gevraagd wat zij nodig hebben. De behoefte is nu kwantitatief én kwalitatief in kaart.

Ideeën bij invulling

Bij de invulling van de 22-45 ha geeft het college voorkeur aan een beperkte spreiding; dat wil zeggen een kleine uitbreiding in de kernen Erp en Sint-Oedenrode en grotere toevoegingen in Schijndel en Veghel. Verder wil ze duurzame bedrijfsterreinen bewerkstelligen via een speciaal uitgifteprotocol. Geclusterd op bedrijventerreinen in Schijndel en Veghel kan voor lokale bedrijvigheid ruimte gereserveerd worden voor bedrijven in een hogere milieu categorie.
Voor (boven)regionale vraag kan in sommige gevallen ruimte zijn als deze goed past bij het profiel van Meierijstad én als het daadwerkelijk iets toevoegt aan het lokale ecosysteem. We gaan hier heel voorzichtig mee om. Naast uitbreiding wil het college bestaande terreinen intensiveren of mogelijk herontwikkelen.
Deze ontwikkelrichting wil het college onderzoeken en de consequenties in beeld brengen.

Bouwsteen voor keuzes

Wethouder Jan Goijaarts is blij dat de onderzoeksresultaten nu bekend zijn en dat op basis daarvan keuzes gemaakt kunnen worden: “We zien een duidelijke vraag naar uitbreidingsmogelijkheid; Maar er leven onder ondernemers ook vragen over duurzame bedrijventerreinen, bovenregionale ruimtebehoefte en ruimte voor bedrijven met een hoge milieu categorie. We moeten hierin keuzes maken. Het onderzoek dat nu is afgerond geeft ons handvatten om de consequenties van die keuzes te onderzoeken.”
Om al het ruimtegebruik goed te kunnen afwegen, vraagt het college aan de gemeenteraad de ontwikkelrichting als bouwsteen voor de omgevingsvisie vast te stellen. In de omgevingsvisie komen immers alle wensen op het gebied van ruimtevraag samen; denk aan duurzame energieopwekking, woningen, natuur etc.

De besluitvorming over uitkomsten van het behoefteonderzoek voor bedrijventerreinen en de voorgestelde ontwikkelrichting staat gepland voor de raadsvergadering van 4 november.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen