Hoogste eer van Veghels en Erps Gilde voor Commissaris in Brabant Ina Adema

Foto: Ruud Eekhof

Vrijdag 1 oktober, na afloop van de Statenvergadering, werd Commissaris van de Koning in Brabant ingevendeld door de 2 Gilden waar zij sinds enkele jaren ere-lid is. Het Sint Barbaragilde uit Veghel en het Onze Lieve Vrouwe en Catharina Gilde uit Erp waren met zo’n 40 personen naar het Provinciehuis in Den Bosch afgereisd om een belofte in te lossen.

Door: Ruud Eekhof

Vorig jaar, precies één jaar geleden werd Ina Adema geïnstalleerd als Commissaris in Brabant. Toen kon bij de installatie in Den Bosch, vanwege Corona, slechts op afstand en digitaal, ook tijdens de bijeenkomst van de Provinciale Staten van Brabant, de nieuwe Commissaris worden gefeliciteerd met haar benoeming.

“De Friezin met het Brabantse hart “

Zo werd na de binnenkomst met vliegende vaandels en slaande trommen, Ina Adema genoemd door de Staande deken van het Sint Barbaragilde. Sinds zij in Veghel burgemeester was, had zij als geboren Friezin grote waardering voor de Brabantse Gilde. Omdat zij toen in Veghel als vrouw geen lid kon worden, werd zij met enthousiasme lid in Erp. Vanmiddag vertelde ze : “Met een flinke dosis beginnersgeluk schoot ik mij daar al dat eerste jaar tot Gildekoning “.

Ook toen zij vertrok om in Lelystad burgemeester te worden bleef zij contact houden met de beide Gilden.

Toen vrouwen Gildelid konden worden in Veghel werd zij als eerste vrouw lid : ERELID

Onlangs was de Commissaris dan ook aanwezig in Veghel bij het jaarlijkse Koningschieten. Als teken van waardering en respect kreeg Ina Adema vandaag van de Vaandrig van elk Gilde de groet met het grote Gildevaandel, een teken van verbondenheid en respect voor haar : de hoogste eer die haar ten deel kan vallen.

Vervolgens werd door de overige vendeliers een vendelhulde gebracht, waarin symbolisch de strijd van de draak met Sint Joris wordt uitgebeeld : een kleurrijk fenomeen.

“Gilden horen erbij in Brabant : dienstbaar aan de lokale gemeenschap”

Zo sprak de Commissaris van Brabant in haar dankwoord naar beide Gilden. Bij verdriet, vreugde en herdenking brengen de Gilden door hun optreden respect, troost en waardering.

Uiteraard werd aan alle deelnemers van dit gezamenlijke Gilde optreden achteraf koffie met Brabantse worstenbroodjes aan geboden. Ook de vorige Commissaris, Wim van de Donk uit Veghel kreeg een soortgelijke huldebetoon bij zijn benoeming.

Reacties

Cookieinstellingen