Actiegroep pleit voor behoud openlucht zwembad in Veghel

Foto: nieuws.nl

Tijdens de beeldvormende avond, donderdagavond 14 oktober, hield Paulette Savelsbergh een vurig pleidooi om het openlucht zwembad in Veghel open te houden. Een actiegroep gaat de komende tijd in gesprek met politieke partijen, gaat verenigingen benaderen om de samenwerking op te zoeken en wil de scholen benaderen om het draagvlak te toetsen. Daarnaast wil men ook het bedrijfsleven aanspreken.

Het zwembad is sinds een aantal jaren eigendom van Laco maar de subsidie die Laco jaarlijks ontvangt van de gemeente eindigt in 2022 volgens de pleitbezorgster. Laco heeft volgens haar aangegeven te stoppen met de exploitatie als de subsidie stopgezet wordt.

In Meierijstad hebben we drie binnenbaden waar inwoners leren zwemmen of gaan sporten maar daar gaan ze niet recreëren. Een buitenbad heeft een volledige andere functie als een binnenbad. In dat buitenbad daar ga je naartoe om te spelen, daar ga je niet naartoe om op je laptop te zitten, daar ga je vriendjes ontmoeten, daar raak je vertrouwd met het water. Daar maak je plezier, daar maak je herinneringen.

Daarom wil de actiegroep de politiek, alvorens die een besluit neemt wat onomkeerbaar is, een aantal vragen voorleggen. De actiegroep vraagt zich onder andere af of de politiek wel weet wie er gebruik maakt van het openlucht zwembad, wat de waarde is van het zwembad voor deze gebruikers, wat het draagvlak is voor het zwembad bij de inwoners van Meierijstad. Weet men bij de gemeente wat de gezondheidswinst is van deze gebruikers en de actiegroep vraagt zich af of men in Meierijstad weet hoe de wereld er over vijf jaar uitziet. Is corona weg, kan iedereen weer met het vliegtuig op vakantie, is de benzine weer betaalbaar, is het klimaatprobleem opgelost, kunnen we alles blijven doen zoals we dat gewend zijn te doen?

Sociale voorzieningen kunnen wel eens van groot belang zijn in de toekomst. Het openlucht zwembad wordt nu al jaren niet meer onderhouden. Er wordt nooit publiciteit aan gegeven, men heeft ze nooit kunnen betrappen op een advertentie. Op een mooie zonnige dag komen er volgens Savelsbergh toch zo’n 1000 bezoekers. Ook op regenachtige dagen is er een behoorlijke groep die hun baantjes zwemmen.

De actiegroep verzekerd de politiek ervan dat sluiting niet geruisloos zal plaatsvinden.

Plan

De actiegroep staat aan de basis van het maken van een plan. Men wil er in ieder geval alles aan doen om sluiting te voorkomen.

Als Laco na 2022 het buitenbad niet op wil waarderen, al dan niet met subsidie van de gemeente, dan zal de gemeente een besluit nemen wat te doen met het openlucht zwembad in het PWA Sportpark in Veghel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen