Zes Nederlanders in hoofdtoernooi World Cup Veghel

Foto: Ton Smilde

De biljartfans op de half gevulde tribunes voelden dat er iets moois in de lucht hing op die vroege avond in de World Cup. Het bovenal Brabantse publiek zag Roland Forthomme, de Belgische reus in driebanden, driftig rond het biljart lopen. De stoten werden soepeler, krachtiger en feilloos gericht. De score liep maar verder op, hoger en hoger. Kostas Kokkoris, de Griek die zijn tegenstander was, keek bijna hulpeloos toe vanaf zijn stoel in de Veghelse arena: eerst liep Forthomme uit naar 23-1, niet veel later naar 32-1 en dan, met de finish in zicht naar 38-1 in negen beurten.

Door: Frits Bakker

Hij was dicht bij een historische score in een World Cup, maar voor die laatste twee caramboles had hij, af en toe gesteund door de fans, nog drie beurtjes nodig: 40-6 werd het uiteindelijk in 12 beurten, een gemiddelde van 3.333. ,,Ik voelde mij perfect, het liep allemaal goed”, vertelde de hoofdrolspeler van deze vierde dag in de wandelgangen. En als geen ander weet het Belgische krachtmens natuurlijk ook: ,,Het kan snel weer omkeren, ik ga maar even genieten van deze partij, morgen kan het weer anders zijn.”

Het was niet de enige fascinerende partij op weg naar de laatste kwalificaties voor het hoofdtoernooi met Roland Forthomme (4 punten, 2.285, serie 15), Dion Nelin (4-1.860), Omer Karakurt (4-1.818), Raimond Burgman (4-1.739) en Jean van Erp (4-1.632) de top vijf van de dag vormden. Jeffrey Jorissen vocht ook een geweldig gevecht uit met de Spanjaard Antonio Montes, gevolgd vanaf de tribunes door vele supporters van de Hagenaar. De laatste fase was een echte thriller: Jorissen miste drie keer voor zijn laatste twee punten, Montes (met de witte bal) miste zijn laatste. En toen de Nederlander tenslotte toch de 40 haalde, een rauwe kreet slaakte en voor het eerst een hoofdtoernooi haalde van een World Cup, wist Antonio Montes, twee jaar geleden halve finalist in Veghel, dat hij een ideale kans had laten liggen.

Het werd mooier en mooier. Huub Wilkowski leidde tegen Can Capak met 39-31 en miste zijn laatste. De Turkse tegenstander ging nog een keer naar de tafel en maakte meedogenloos uit met negen: 40-39. En dan was er later op de avond nog zo’n fantastische climax. Omer Karakurt en Nikos Polychronopoulos, beide winnaar tegen Kay de Zwart, troffen elkaar in de wedstrijd van de waarheid. De Griek was op weg naar winst met een 7, maar miste zijn laatste punt. Karakurt reageerde onmiddellijk: en ging met 7 naar de finish. De Griek legde aan voor gelijkmaker, die al zeker de kwalificatie had betekend, maar opnieuw miste hij die uitgelezen mogelijkheid.

De poules voor de laatste 32 in het hoofdtoernooi

Poule A: Dick Jaspers, Dion Nelin, Pedro Gonzalez, Ja In Kang
Poule B: Marco Zanetti, Roland Forthomme, Therese Klompenhouwer, Nikos Polychronopoulos
Poule C: Eddy Merckx, Sung-Won Choi, Sam van Etten, Jose Maria Mas
Poule D: Tayfun Tasdemir, Lütfi Cenet, Omer Karakurt, Jung-Han Heo
Poule E: Torbjörn Blomdahl, Jérémy Bury, Raimond Burgman, Ji-hoon Ahn
Poule F: Dani Sánchez, Martin Horn, Jean van Erp, Michael Nilsson
Poule G: HaengJik Kim, Murat Naci Coklu, Jun Tae Kim, Jeffrey Jorissen
Poule H: Sameh Sidhom, Semih Sayginer, Robinson Morales, Can Capak.

 

Reacties