Column: Beslist!

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Beslist!

Beslissen is niet voor iedereen zo gemakkelijk. Sommige mensen hakken vrij snel een knoop door, anderen kunnen over is van relatief weinig belang nog uren wikken en wegen.

Ik zelf ben een redelijk snelle beslisser en als ik eenmaal nee zeg, dan is het voor mij ook echt nee. Dan kun je praten als Brugmans, maar het zal over het algemeen niet veel helpen.

Twijfelen

Ik kende iemand die vaak lang twijfelde (tot je een ons woog). Zozeer zelfs dat ik dan voor haar de beslissing nam. Misschien niet altijd terecht maar ik ben een tamelijk ongeduldig type. En na mijn besluit kon ze vaak wel zelf de beslissing nemen…. En die was dan altijd anders dan de mijne 😉. Maar dat vond ik dan ook best: er was een beslissing, daar ging het om.

De enige juiste beslissing

Want wanneer neem je eigenlijk de júiste beslissing? Dat weet je nooit. Als je in de rij bij de kassa staat kom je toch nog wel eens bedrogen uit. Verwacht je dat het niet gaat regenen heb je later spijt dat je de paraplu niet meegenomen hebt. Maar zijn dat nu allemaal grote rampen als je de verkeerde beslissing neemt?

Fout

En wat is een verkeerde beslissing? Soms blijkt een verkeerde beslissing uiteindelijk goed uit te pakken. Je kunt ook zeggen: iedere beslissing is een goede beslissing, want als het fout loopt heb je wat geleerd. Geen beslissing nemen is vaak  veel erger.

Geen beslissing nemen is je leven niet in de hand nemen, zelf geen verantwoordelijkheid nemen. Door geen besluit te nemen laat je het aan het toeval over. En  dan kan het dus ook zijn dat een ander voor jou beslist (zoals ik ongeduldig deed bij die kennis). Als het dan fout loopt kun je de ander de schuld geven…. Hij heeft immers voor jou besloten.

Tips

Natuurlijk kun je jezelf helpen om een weloverwogen keuze te maken:

 

  1. Zet alle mogelijkheden op een rij (met de voor- en nadelen)
  2. Stel criteria op waar je overwegingen aan moeten voldoen
  3. Is “vooruitgang” wel altijd vooruitgang (denk aan bv. het milieu)
  4. Sta open voor een derde of vierde optie
  5. Last but not least: laat je niet regeren door angst.

Nellie Timmermans

Reacties