Politie en GGD waarschuwen voor phishingmails van oplichters over boosterprik

Foto: pixabay

De politie en GGD waarschuwen via social media voor mails van oplichters, die proberen bankgegevens in handen te krijgen.

Boosterprik

In de mail staat dat ouderen verplicht zijn om een boosterprik te halen, en dat ze een afspraak kunnen maken door op een link in de mail te klikken en in te loggen bij hun bank. Die banksite is echter nagemaakt, waarschuwen de politie en GGD GHOR Nederland. Het is niet bekend hoeveel mensen in de oplichtingspoging zijn getrapt.

Vaccinatie is gratis

GGD GHOR Nederland heeft dinsdag gewaarschuwd voor de phishingmails. Mensen worden nooit per mail uitgenodigd voor een vaccinatie, zegt de koepel van de regionale gezondheidsdiensten. Die voegt eraan toe dat elke prik vrijwillig is, en dat er geen enkele reden is om bij een bank in te loggen, omdat vaccinatie gratis is.

Bevestigingen per e-mail

Er worden alleen bevestigingen van afspraken per mail verstuurd. Die krijg je automatisch nadat je (online of telefonisch) een afspraak heeft gemaakt. In de afspraakbevestiging staat bijvoorbeeld wat je moet meenemen naar de vaccinatielocatie. Mensen krijgen hun uitnodiging voor een boostervaccinatie via een brief van het RIVM. Open de valse e-mails niet en gooi ze ongelezen weg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen