Stadsdichter Rick Terwindt maakt boek samen met 400 basisschoolleerlingen

Foto: Rick Terwindt

Rick Terwindt is al een aantal jaren stadsdichter van Meierijstad. Bij bijzondere gebeurtenissen klimt Rick vaak in de pen en schrijft een mooi gedicht. Zijn passie voor het schrijven van gedichten wilde hij ook overbrengen op basisschoolleerlingen. Samen met 400 kinderen, in de leeftijd 9-13 jaar, schreef hij een dichtbundel, een dierdicht. Elke klas bedacht een onderwaterdier. In het boek gaan de dieren samen aan de slag met de problemen onder en boven water en komen samen tot een oplossing. Het begon allemaal zo’n twee jaar geleden.

Met het besef dat de Week van de Poëzie diezelfde maand voor de deur stond ging alles in een stroomversnelling. “Maar… Poeh: een gedicht schrijven, daar slaat mijn hoofd al op tilt. Een les aanbieden? Zou er een school zijn die zich inschrijft? En lesgeven aan basisschoolleerlingen, oei.. hoe doe je dat? En dan echt poëzie, zouden ze wel luisteren? Worden ze enthousiast? Krijgen ze iets op papier in een uur? Willen ze hun gedachtenspinsels delen?” Vragen die bij zijn vrouw Lisa direct door haar gedachte gingen en waar zij niet direct antwoord op had.

Maar Rick deed het gewoon. Hup, plannen maken, delen, afspraken maken en hup de klas in! Lisa weet nog hoe spannend deze start was. “De Cultuurkade bood dit voor ons aan en ze waren zéér verbaasd, zoveel aanmeldingen!”

Wat daar ontstond, in die klassen.. Ongelofelijk, zo bijzonder. Iedere klas bedacht zijn eigen krachtige karakter met avonturen die wij als volwassenen never nooit niet uit onze pen krijgen.

Daar zat Rick dan: vol adrenaline en totaal afgebrand aan de keukentafel met 15 nieuwe karakters. Zoals: Harry de Hamerhaai, Appie de Garnaal, Toon het Zeepaardje.

Dit is Goud!

Rick gaat aan de slag. Uren, uren en uren denkt hij na. Hoe kunnen al deze 400 rijmende avonturen nu één verhaal worden? Hij weet echt niet hoe? Maar het is hem gelukt. “Om eerlijk te zijn, was ik de boeman. Die tot… in den treuren de deprimerende boodschap moest verkondigen dat het te lang was, too much.”

Af en toe een pauze en dan ging Rick er weer tegenaan.

En dan: YESSS het verhaal is af. Vreugde, euforie, alles! HET IS AF!!! Maar… wacht… Wat nu? Uittypen, printen, en een nietje erin? Nee. Nee. Nee. Dit verdient meer. Eén fantastische leerkracht maakte spontaan zelf een dichtbundel met portretten van de dieren. Ja, dit is het. Het moet een dichtbundel worden met kleur en illustraties! Nu wij…

Spannend, hoe nu verder?

Dat was de grote vraag bij Rick en Lisa. Alle verhalen en tekeningen lagen geprint in de huiskamer. Maar dan begint het allerspannendste deel. “Hoe worden deze A4-tjes nu een boek? Wie durft dit aan met ons?” Maanden vol van onzekerheid vliegen voorbij. Echte actie durven ze niet te ondernemen. Het is simpelweg te spannend. “We merken wel dat mensen enthousiast worden van ons verhaal. Maar… De eerste uitgever zei: ‘NEE’. Een boek met 401 schrijvers: dat is onmogelijk. Wat als de volgende uitgever met meer lef, ons boek ook niet uit wil geven? En wat blijft er dan over van onze ziel bij deze afwijzing(en)? Ja zoiets gevoeligs, dat heeft tijd nodig. Ik leerde eens dat dit ‘broeden’ heet.  Dus… wij zaten te broeden, de hele quarantaine-tijd zaten wij te broeden”, aldus Lisa.

Op een avond in juni zaten Rick en Lisa met een bevriend stel rond een kampvuur. Van hen kregen zij het advies om het boek in eigen beheer uit te brengen. “Dit creatieve koppel bleek onze sleutel tot het drukken van ons boek!!”

Oké… next… Boeken bestellen, hoeveel dan? En wat als niemand het boek wil kopen?

Zie je het al voor je? Rick en Lisa aan de ronde keukentafel, geen tafel en geen Mia te bekennen, omdat óveral stapels boeken staan. 500 boeken? Koen & Jet lachen. Nee gek, 1500 minimaal! Tja… Zij zullen het wel weten. Slapeloze nachten, buikpijn… brrr… dat beeld, dat horrorbeeld. Maar dan begint de verkoop te lopen. Er happen wat bedrijven, de cijfers lopen op, ze krijgen er lol in!!

Binnen drie dagen ging de eerste druk (2000 stuks) over de toonbank. En dan nu de tweede druk.

Doe mee en overtuig er twee!

Nieuwsgierig geworden? Het boek ‘Het is nu onder water later’ is hier te bestellen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen