Fem van Empel van Wielervereniging Schijndel Nederlands Kampioene veldrijden U23

In Rucphen werd op zondag 9 januari het NK veldrijden voor beloften (U23) en elite verreden. Om 13.15 uur ging de gecombineerde wedstrijd voor de beloften-vrouwen en de elite-vrouwen van start. Diverse rensters van WV Schijndel stonden hier aan de start waaronder natuurlijk Fem van Empel.

Na de start namen wereldkampioene Lucinda Brand en Marianne Vos de leiding. Daarachter reed verrassend Anne van Rooijen die een zeer snelle start kende. Van Rooijen groeide het afgelopen seizoen van vrouwen U23 Stanze Die Making formatie door naar het Parkhotel Valkenburg Cycling Team. Achter van Rooijen reden de andere favorieten voor de beide erepodia. Bij de doorkomst na een ronde liep vooraan alles bij elkaar en meldde zich Fem ook vooraan. Anne was inmiddels teruggevallen. Wat later demarreerde Marianne Vos weg en zij sloeg een flink gat op de rest. Uiteindelijk was het Lucinda Brand die in haar eentje in de achtervolging ging. Brand kreeg het gat niet gedicht en bleef op zo’n 20 seconden hangen. De uittredend kampioene Ceylin del Carmen Alvarado reed inmiddels alleen op plaats 3 in achtervolging op Brand. Daarachter reden Fem, concurrente om de beloften-titel Shirin van Anrooij, Denise Betsema, Yara Kastelijn en Annemarie Worst voor overige de plaatsen. Voor Fem was het natuurlijk noodzaak om Van Anrooij voor te blijven. Vos zegevierde en behaalde daarmee haar 7de nationale titel bij de elite-vrouwen in het veld, Brand werd 2de en Alvarado 3de. In de sprint voor plaats vier en daarmee ook voor de nationale titel bij de beloften was Fem de snelste. Van Anrooij, 5de, won het zilver bij de beloften en Puck Pieterse eindigde als 8ste en won daarmee de bronzen medaille. Isa Nomden eindigde als 12de wat goed was voor een 4de plaats bij de beloften. Anne van Rooijen werd 10de belofte, Femke Gerritse 11de belofte en Lisa van Helvoirt werd 14de bij de beloften. Sera Gademan was 31ste in de wedstrijd en daarmee de 17de elite-vrouw in de uitslag.

In de titelstrijd bij de beloften-mannen, die overigens samen reden met de elite-mannen, behaalde Bailey Groenendaal een 7de plaats. In de gecombineerde wedstrijd werd hij 11de. Pete Uptegrove eindigde als 12de bij de beloften en Marco Ehlert was de 14de belofte in de uitslag. Mees Hendrikx behaalde de nationale titel bij de beloften door een 3de plaats in de gecombineerde wedstrijd.

Koen van Helvoirt behaalde bij de elite-renners, waar Lars van der Haar zegevierde voor Corné van Kessel, een 10de plaats. Niels Verbruggen werd 13de.

Bron: WV Schijndel