Ziekenhuis Berhoven verkeert in financieel zwaar weer

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Ziekenhuis Bernhoven in Uden zit in een nieuwe ontwikkelingsfase waarbij het bouwen van een financieel gezonde organisatie de hoogste prioriteit heeft. Er moet op jaarbasis 20 miljoen euro worden bezuinigd. Men verwacht dat dit ten koste gaat van zo’n 100 tot 120 banen. 

Met deze mededeling kwam interim bestuurder Hans Feenstra gisteren. Feenstra is in december 2021 aangesteld om een nieuw businessplan op te zetten. De strategie gericht op toekomstbestendige zorg heeft de afgelopen jaren geleid tot kwalitatieve, goede zorg. De kosten voor de bedrijfsvoering zijn echter uit de pas gaan lopen. Kosten lagen structureel hoger dan wat contractueel was afgesproken met de zorgverzekeraars en andere partners en wat als marktconform gezien wordt in vergelijking met collega-ziekenhuizen.

Masterplan

Adviesbureau KPMG is ingeschakeld met de opdracht een ‘materplan’ op te stellen dat voor 1 maart in gang zou moeten worden gezet en de reorganisatie zou binnen twee jaar moeten worden doorgevoerd. Het plan wordt gesteund door de Raad van Commissarissen, de zorgverzekeraars en de banken.

Kwaliteit

Hoewel de uitdagingen op financieel vlak groot zijn, staat vast dat Bernhoven goede zorg levert en dat daar veel waardering voor is. Door collega-ziekenhuizen, de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en door de burgemeesters van de regio is aangegeven dat Bernhoven bestaansrecht heeft.

Reacties

Cookieinstellingen