Voortgang sanering varkenshouderijen

Foto: pixabay

In 2019 is de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) opgesteld. Binnen de gemeente Meierijstad hebben 42 bedrijven een aanbieding van het Rijk ontvangen. Uiteindelijk hebben 21 bedrijven besloten om van de regeling gebruik te maken.

Naast de verplichte sloop van stallen is ook een herziening van het bestemmingsplan noodzakelijk. Voor een dertiental locaties vindt dit in een gecombineerde procedure plaats. Het college heeft onlangs ingestemd met de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan om te komen tot een passende herbestemming. De gezamenlijke omvang van de te slopen bebouwing bij deze 13 deelnemers bedraagt ca. 37.000 m2. De sloop van deze bedrijfsbebouwing heeft in de meeste gevallen al plaatsgevonden.

Nieuwe bestemmingen

De aanpassingen van het bestemmingsplan verschillen per locatie. In enkele gevallen blijft alleen een woonbestemming over, sommige ondernemers gaan door als agrarisch bedrijf in de vorm van een akker- of tuinbouwbedrijf en weer anderen schakelen over naar een reguliere bedrijfsbestemming. In enkele gevallen wordt met toepassing van de ruimte-voor-ruimte-regeling de realisatie van extra woningen mogelijk gemaakt. Na de terinzagelegging van het ontwerpplan beslist de gemeenteraad over de vaststelling van het bestemmingsplan.

Minder stenen, meer groen

Wethouder Jan Goijaarts: “Deze ontwikkeling draagt bij aan de vermindering van geuroverlast en het terugdringen van schadelijke stoffen en het betekent minder stenen en meer groen. We begrijpen dat de overweging om te stoppen met hun varkensbedrijf een enorme impact heeft op het leven van de varkenshouders. Zij staan voor een belangrijke beslissing voor hun toekomst. We hebben daarom geprobeerd zo goed mogelijk mee te denken met de aanvragers en samen afwegingen gemaakt om te komen tot een advies op maat.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen