Gemeente Meierijstad staat open voor opvang vluchtelingen uit Oekraïne

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Gemeente Meierijstad is trots op de vele initiatieven die ontstaan en de solidariteit die met Oekraïne onder de inwoners leeft. Er komen bij de gemeente dan ook veel vragen binnen over mogelijke hulpverlening. Allerlei hulporganisaties en overheidsinstanties maken hier nu afspraken over en zetten de bijbehorende logistiek op. Waar mogelijk proberen we de vragen te beantwoorden en inwoners met initiatieven door te verwijzen naar de juiste plek. 

Rol gemeente Meierijstad

Over de rol van de gemeente de Veiligheidsregio Brabant-Noord met betrekking tot het opvangen van vluchtelingen bestaat nog veel onduidelijkheid. Daar hoopt de gemeente u op korte termijn meer duidelijkheid over te geven. De gemeente brengt momenteel in kaart wat de mogelijkheden zijn voor opvang van mensen uit Oekraïne.

Inwoners die zelf hun huis open willen stellen om tijdelijk mensen op te vangen, vraagt men om dit ook bij de gemeente te melden (via [email protected]). De gemeente heeft in het kader van veiligheid een brede verantwoordelijkheid. In het kader van brandveiligheid is het wenselijk dat zij weten dat er tijdelijk meer mensen verblijven dan in een reguliere situatie. En in sommige gevallen heeft u ook toestemming nodig om mensen te laten overnachten bijvoorbeeld in geval van een scoutinggebouw of iets vergelijkbaars.

De gemeente vraagt u de informatie op de website van de gemeente en van andere instanties in de gaten te houden. Bij vragen kunt u het beste mailcontact opnemen via het algemene mailadres [email protected]. Vermeld daarbij in het onderwerp dat het om de situatie in de Oekraïne gaat en vermeld uw contactgegevens in de mail zodat wij u kunnen bereiken.

Steun aan vluchtelingen

Wilt u vluchtelingen steunen dan kunt u contact opnemen met VluchtelingenWerk Nederland. Zij hebben nauwe contacten met een landelijk platform voor Nederlanders die een kamer willen aanbieden aan een vluchteling. Er zijn ook burgerinitiatieven opgezet waarbij je een kamer of woonruimte kunt aanmelden voor opvang van een vluchteling uit de Oekraïne.

Bezoek de website vluchtelingenwerk.nl 

www.Roomforukraine.eu 
www.host4ukraine.com
www.shelter4ua.com
www.takecarebnb.org

Doneren

Voor het doneren van geld voor hulpgoederen en medische hulp kunt u terecht bij het Rode Kruis Nederland.

Ook de websites van VluchtelingenWerk en UNHCR maken inzichtelijk waar men met vraag en aanbod terecht kan.
Bezoek de website van het Rode Kruis 
Bezoek de website van UNHCR

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen