Gemeenteraad Meierijstad op bezoek bij Sint Barbaragilde Veghel

Foto: Ruud Eekhof | Sint Barbaragilde Veghel

Woensdagavond 9 maart ontving het Sint Barbaragilde in Veghel vertegenwoordigers van diverse politieke partijen om met hen van gedachte te wisselen omtrent het functioneren en de situatie van het Gilde in Veghel.

Iedereen weet dat op Koningsdag de Versierde Fietstocht voor de kleine Veghelaren door het Gilde wordt georganiseerd. Dat het Gilde acte de présence geeft bij de ontvangst van de gedecoreerden en aanwezig is bij de  Dodenherdenking op 4 mei. Haar medewerking verleent aan de Vaderdagmarkt in samenwerking met de Kuussegatters en taken uitvoert bij herdenkingen omtrent de Bevrijding van Veghel in september.

Gildehuis aan de Geerbunders vraagt om aandacht

Wat de situatie betreft gaat het het Gilde vooral om de huisvesting. Het onderkomen van het Gilde op de huidige locatie bestaat sinds zo’n 12 jaar uit noodlokalen die voorheen 20 jaar bij diverse scholen tijdelijk geplaatst waren in verband met toename van het aantal kinderen. De leeftijd van deze lokalen verraad onder andere de problemen die het Gilde nu ervaart met lekkages aan het dak. Onderhoud is dus gewenst en dat kost geld. Geld dat het Gilde voor dit soort uitgaven niet zomaar in kas heeft. Het Gilde ontvangt geen subsidie en moet het hebben van contributies van leden en vergoedingen die men ontvangt bij het ondersteunen van maatschappelijke taken.

Alleen Brabant kent al zo’n 200 Gilden, dus ook de verschillen zijn soms groot. Huisvesting is belangrijk net als onderhoud daarvan. Onderhoud en vervanging bijvoorbeeld van een dak, zijn specialistische karweien en kostbaar. Op allerlei plaatsen in Brabant zijn fraaie voorbeelden van Gildehuizen, waar het Gilde groepen, zoals basisscholen en voortgezet onderwijs, ontvangt die kennis willen maken met het Gilde.

Start activiteiten

Nu de beperkingen omtrent Corona niet meer van toepassing zijn, kan ook het Gilde in Veghel haar activiteiten weer opstarten. Naast jeu de boules, geweer en kruisboogschieten in competitieverband, biljarten, jeu de boules zijn er weer volop andere taken die in het verschiet liggen voor het Veghelse Gilde, zoals sinds kort handboogschieten dat met name jeugdigen zal aanspreken.

Het Gilde hoopt dat na de verkiezingen, tijdens de coalitiebesprekingen, de situatie van het Gilde niet vergeten wordt.

Snelle reactie politiek

Eén van de politieke partijen in Meierijstad reageerde vandaag al richting het Gilde met de mededeling hier serieus naar te kijken en overige partijen te willen overtuigen om het verzoek van het Gilde goed in ogenschouw te nemen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen