Stadsdichter van Meierijstad Rick Terwindt nu ook stadsdichter in Leeuwarden

Foto: Rick Terwindt

Zondagavond 15 mei vond in Gouda het Groot Gouds Stadsdichtersgala plaats. Een soort van Nederlands Kampioenschap onder stadsdichters. Onze stadsdichter, Rick Terwindt, was één van de 32 deelnemers. Hij bereikte de halve finale, wist deze te ‘winnen’ en veroverde zodoende plek 3 tijdens dit gala. Maar dat niet alleen …

De man achter dit jaarlijkse gala, Pieter Stroop van Renen, gaf twee jaar geleden al aan dat hij het vreemd vond dat Leeuwarden, de City of Literature, wel een poëzieroute maar geen stadsdichter heeft. “Als jullie niet snel een stadsdichter benoemen, doen wij dat”, aldus Pieter. En zo geschiedde. Dit weekend werd Rick, met goedkeuring van de andere dichters én het publiek, aangewezen om zijn dichterskunsten ook in Friesland te etaleren.

Tijd om Rick te bellen. “Onze redacteur las in de Leeuwarden Courant dat je stadsdichter van Leeuwarden bent geworden. Gefeliciteerd, maar ben jij nu ‘verloren’ voor Meierijstad?”. Gelukkig blijkt dat niet het geval.

Rick was verbaasd en tegelijkertijd ook blij dat hij gevraagd werd om deze taak op zich te nemen. Hij hoopt echter wel dat het voor korte duur mag zijn. “Er is voldoende talent in Nederland en ook in Leeuwarden, denk ik, dus het moet toch mogelijk zijn om op korte termijn een plaatselijke dichter te vinden”. Leeuwarden kent hij niet al te goed maar dat kan ook een ‘voordeel’ zijn. “Dan kan ik er blanco instappen”, aldus Rick. “Ik ben er zo’n 5 jaar geleden geweest, tijdens een fietstocht met vrienden rondom het IJsselmeer.

Rick is iemand die zoals hij zelf zegt, wil horen, zien en voelen en niet alleen wil lezen over de Friese hoofdstad. Hij zou het liefst als stratenmaker een aantal dagen aan de gang willen in Leeuwarden om op die manier het gesprek met de inwoners aan te gaan en zodoende inspiratie op te doen voor zijn gedichten. Of hij het Fries dialect zich eigen kan maken, daar heeft hij zo nog wel zijn twijfels over. Maar een goed gedicht over deze stad kan natuurlijk ook in het Nederlands prima vertolkt worden.

Wij wensen Rick in ieder geval veel succes én plezier met deze uitdaging.

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen