Wereldrecordpoging “Langste Ketting van Kroonkurken”

Foto: Afbeelding van Manfred Richter via Pixabay

Zijtaart een dorp met ruim 1.700 inwoners en staat erom bekend dat ze er graag een wereldrecord organiseren. Bij Guinness World Records in Londen zijn ze inmiddels kind aan huis. In 2005 werd de eerst officiële wereldrecordpoging georganiseerd en verscheidene andere pogingen (al dan niet succesvol) volgden. Een ding is echter zeker; al deze pogingen hebben Zijtaart wel op de wereldkaart gezet.

Ruim twee jaar geleden ontstond het idee om het wereldrecord “De langste ketting van Kroonkurken” te gaan verbeteren. Het eerste record stond op 31.170 stuks, het tweede record gevestigd in België stond op 87.575 en het huidige record staat op maar liefst 216.642 stuks.

Door Corona is de wereldrecordpoging in Zijtaart twee maal uitgesteld, maar het verzamelen van kroonkurken ging in die tijd gestaag door.

De schatting is dat er op 3 juli een ketting gelegd kan worden van maar liefst 1.500.000, zegge anderhalf miljoen (!) kroonkurken. Dat zijn dus heel wat flesjes bier, die in de lokale kelen zijn verdwenen. Dit mag misschien ook gezien worden als gemiste omzet van de lokale Horeca café zaal Kleijngeld en de Reiger Horeca, die wegens Corona helaas lange tijd gesloten was….

Eén dopje weegt maar 2 gram, maar anderhalf miljoen dopjes wegen maar liefst 3 ton.

De ketting zal een geschatte lengte hebben van ongeveer 6 km (!) en deze zal officieel opgemeten worden door een notaris.  Waar en hoe de ketting door het dorp gelegd moet worden zal de organisatie nog de nodige hoofdbrekens kosten. Ook het maken van anderhalf miljoen gaatjes in al die doppen is een monnikenwerk, maar in Zijtaart geldt vanouds “vele handen maken zwaar werk licht”. Er zijn tien teams gevormd om in competitieverband te bepalen welke groep de langste groepsketting gemaakt heeft.

Om het publiek tijdens dit evenement te vermaken bestaat de mogelijkheid om zelf een kroonkurk over een zo groot mogelijke afstand te gooien. Het huidige wereldrecord staat op 69,9 meter en verwacht wordt dat dit niet verbroken zal kunnen worden. De opbrengst van dit kroonkurk werpen en van het oud ijzer van de kroonkurken zal ten goede komen aan de “Stichting Duchenne Parent Project”.

Tenslotte hebben verscheidene sponsoren al geld of middelen toegezegd voor dit ludieke evenement.

Reacties

Cookieinstellingen