112

Lokbus is bijna niemand opgevallen

Foto: gemeente Heusden

In de periode van 9 tot en met 29 mei had het Bestuurlijk Interventieteam Meierij (BIM) op diverse plaatsen in de gemeenten Meierijstad, Heusden, Boxtel, Sint-Michielsgestel en Vught een zogenaamde lokbus geparkeerd.

De lokbus, een witte bestelbus, waarvan de laadruimte was geladen met blauwe vaten en in de cabine enkele verdachte zaken aanwezig waren (denk hierbij aan: een gasmasker en latex handschoenen). Daarnaast hing er rondom deze witte bestelbus een weeïge-, anijsachtige geur, zijnde een geur gerelateerd aan de productie van synthetische drugs. Het parkeren van deze bus op diverse plekken doet de politie om te peilen hoe oplettend inwoners, ondernemers en andere mensen zijn op verdachte situaties en of zij dit melden.

Vandaag werden de resultaten van dit onderzoek bekendgemaakt. In de drie weken hebben er slechts twee personen melding gemaakt bij de politie van dit verdachte voertuig. Een melding kwam uit Schijndel, de andere uit Berlicum. De melders kregen als dank voor hun oplettendheid een bos bloemen aangeboden.

Tegenvallend

Men spreekt van een tegenvallend resultaat. Uit onderzoek blijkt dat men bang is om zoiets te melden uit angst voor wraakacties van (drugs)criminelen. In het maken van een anonieme melding heeft men geen vertrouwen en uit het onderzoek komt naar voren dat het niet krijgen van een terugkoppeling van het doen van een melding ook vaak een oorzaak is om dan maar niets te melden.

Vertrouwen van de burger in de politie en het geven van een terugkoppeling naar de melder zijn aandachtspunten waarmee men aan de slag moet.

 

Reacties

Cookieinstellingen