Het ‘stokje’ van de Veghelse vierdaagse is overgedragen

v.l.n.r. Mari Verbruggen, Jo v.d. Heijden, Jan v.d. Bergh en Godfried Gielen
Foto: meierijstad.nieuws.nl

De tweeënzestigste editie van de Veghelse avondwandelvierdaagse werd deze week gehouden en was tevens de laatste voor Hans en Jo van der Heijden en Mari Verbruggen. Vanaf nu zijn Godfried Gielen en Jan van den Bergh de nieuwe bestuursleden. Hans en Jo bleven dit jaar nog op de achtergrond aanwezig waarbij Hans nog de routes heeft gemaakt en Jo de coördinatie van het startbureau begeleidde zodat het in goede handen overdragen kon worden. Mari keek mee voor het eerst vanaf de zijlijn en genoot met volle teugen.

Allen hebben ze een wandelverleden waarbij Hans en Mari bij DVS (Door Volharding Sterk) ruim 60 jaar geleden zijn begonnen dus de routes kennen als geen ander. Jo is lange tijd betrokken geweest bij de JAV (Jeugdactiviteiten Veghel) . Het wandelplezier heeft hen in het verleden ook doen besluiten om de Vierdaagse mede te gaan organiseren. Jo en Mari zijn gestart in de jaren 70. Het aantal deelnemers werd minder omdat de wandelclubs en wijkverenigingen deels op hun retour waren. Daarom werden de scholen benaderd en dat gaf (gelukkig) weer een stijgende lijn te zien.

Was het in begin meer een wedstrijdvorm waarbij de wandel en wijk verenigingen nog op maat en volgens wandel reglement diende te lopen, nu zijn het de scholen maar ook niet te vergeten de individuele lopers die de dienst uitmaken.

Er is nog steeds sprake van een wedstrijdvorm waarbij op veiligheid, netheid en spontaniteit gecontroleerd wordt door twee juryleden. De prijsuitreiking werd ook dit jaar weer afgenomen bij het oude gemeentehuis op de Markt na het defilé.

Het wandelen is nog steeds laagdrempelig waarbij de inkomsten en kosten tegenover elkaar weggestreept kunnen worden. Aan het evenement verdienen is nog steeds niet de bedoeling “als wij maar kiet spelen” dat was het motto van toen maar dat is het nog steeds.

Overdracht

Het bestuur, bestaande uit Mari Verbruggen (voorzitter), Jo van der Heijden (penningmeester en secretaris) en Hans van der Heijden (vrijwilliger) van de organisatie avondwandelvierdaagse Veghel hebben het stokje overgedragen aan een nieuw bestuur, de Stichting Avondwandelvierdaagse Veghel met als bestuursleden Godfried Gielen, voorzitter en secretaris en Jan van de Bergh als penningmeester. Beide zijn al jaren werkzaam in het vrijwilligers team dus is het voor hen deels bekend terrein. Met de overige ruim 20 vrijwilligers van de organisatie hebben ze een prachtige doorstart kunnen maken.

De Stichting heeft het zelfde doel als de voorgaande bestuursvorm waarbij continuïteit van de vierdaagse voorop blijft staan.

Het niet kunnen organiseren in 2020 en 2021 vanwege Corona heeft nagenoeg geen effect gehad op het aantal deelnemers.

Gelukkig haddenen wij mooi weer en met de ruim 1400 deelnemers was ook deze editie zeer geslaagd.

Volgend jaar bestaat de Avondvierdaagse 65 jaar en dan hopen wij deze voor de 63ste keer te kunnen laten lopen. Aan zin geen gebrek.

Reacties

Cookieinstellingen