Burgemeester Kees van Rooij in gesprek met protesterende boeren

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Na diverse verplaatsingen vanochtend op industrieterrein De Amert in Veghel gingen de boeren in de loop van de ochtend alle kanten op. Ook richting het centrum. Men wilde richting het gemeentehuis maar daar stak de politie een stokje voor. In overleg met de gemeente werd op een locatie buiten het centrum afgesproken.

Om 10.00 uur is een deel van de boeren in gesprek gegaan met de burgemeester van Meierijstad, de heer Kees van Rooij. Dit gesprek vond plaats op een parkeerplaats op De Knokert.

“Demonstreren mag, blokkeren niet”, aldus de burgemeester. “Dit geldt niet alleen voor de gemeente Meierijstad maar is afgesproken met alle burgemeesters in Oost Brabant”.

“Voor Meierijstad is stikstof hartstikke belangrijk. Heel veel werkgelegenheid hangt daarmee samen. Wij laten die boerensector niet zomaar kapot gaan. Wij gaan kijken op gemeentelijk niveau maar ook op provinciaal niveau, samen met de boeren, wat haalbaar is. Ik snap ook heel goed een stuk onrust, ongenoegen. Daar heeft iedereen het demonstratierecht voor. Maak er ook gebruik van. Dat kan en mag ook. Maar blokkeren kan niet. Wij gaan met een aantal plannen de komende maanden aan de slag, liefst met boeren samen. Hoever zouden wij kunnen komen met de doelstelling door middel van maatwerk. Want de siituatie voor de ene boer is echt anders dan voor de andere boer. We gaan gebiedgericht kijken naar de doelstellingen, dat is onze inzet”.

Op de vraag of de burgemeester kon toezeggen dat er in in deze regio geen boeren weg hoeven, antwoorde hij als volgt “Die toezegging kan ik nooit doen, dat kan volgens mij niemand. Ik ga er wel voor en ik sta ervoor dat wij samen met de boeren kijken hoe wij de sector voor de komende 20 jaar overeind kunnen houden. Ze mogen bellen als ze in gesprek willen”.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen