In Veghel 4782 peuken opgeruimd tijdens campagne Plastic PeukMeuk

Foto: Iris Bogers

Afgelopen zaterdag werd in Veghel de zwerfafval-campagne Plastic PeukMeuk gehouden. Evenals 10-tallen andere gemeentes is op 2 juli aandacht gevraagd voor deze plasticvervuiling. In 5 opruim-gebieden zijn in totaal 4782 peuken geraapt. Deze zijn later bij een ‘inzamelpunt’ afgegeven. 

In het winkelcentrum bij de Molenwieken en Parklaan/hoek Hoogstraat zijn veel peuken geraapt. Op zo’n zonnige zaterdag konden velen ontspannen op het plein met de ruime banken en mooie beplanting. Daar werd ook weleens een sigaretje opgestoken. Genieten van een vrije zaterdag, een ontspannen weekend. Met deze rokers werd een gesprek aangeknoopt, immers niet alle rokers zijn zich ervan bewust dat de meeste moderne filters uit plastic bestaan. Celluloseacetaat om precies te zijn. Dit vergaat niet maar valt in microplastics uiteen. Daar komt nog bij dat de tabaksresten vol zitten met gifstoffen. Zo vervuilt iedere zwerffilter onze waterwegen, grondwater en natuur. Omdat veel mensen helemaal niet weten dat filters van plastic zijn, worden ze vaak achteloos op straat gegooid. Zo vertelde een jonge roker dat hij bewust de peuken goed opruimt, belangrijk om te weten: ze horen bij het rest-afval. Peuken zijn zogenaamde SUPs: Single Used Plastic, ze kunnen NIET gerecycled worden.

Waar laat jij jouw peuk?

“Andere rokers waarmee we gesproken hebben, zorgden in het algemeen dat hun peuk in de prullenbak terecht komt. Op deze dag hoorden we ook nog een mooie TIP voor de rokers: wees voorbereid dat er niet altijd een afvalbak beschikbaar is, zorg daarom zelf voor een MINI-asbak door een metalen blikje (bijvoorbeeld van snoepjes/mintjes) voortaan te gebruiken om de peuk tijdelijk in op te bergen. Dan kun je het blikje thuis leegmaken en bij een volgende wandeling / uitstapje opnieuw gebruiken. Het past vast en zeker in uw jaszak of handtas”, aldus Iris Bogers.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen