Deel van het Bestuurscentrum in Sint-Oedenrode wordt tijdelijk ingericht als opvanglocatie

Foto: wikimedia.org

De toestroom van asielzoekers naar het aanmeldcentrum in Ter Apel is nog steeds erg groot. Er is te weinig ruimte om alle mensen op te vangen. Mensen slapen noodgedwongen buiten en de omstandigheden zijn erbarmelijk. U heeft er ongetwijfeld iets over gezien in de media. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) luidt de noodklok en heeft ook de gemeente Meierijstad gevraagd of er ruimte is om mensen tijdelijk op te vangen. Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de staatssecretaris hebben een oproep gedaan aan de veiligheidsregio’s om ondersteuning.

Gemeente Meierijstad behoort tot de Veiligheidsregio Brabant Noord. Omdat verschillende gemeenten in deze Veiligheidsregio al verantwoordelijkheid hebben genomen heeft de gemeente Meierijstad aangegeven dat ze hier aan mee willen werken. Daarom worden vanaf donderdag 15 september circa 100 asielzoekers opgevangen tot uiterlijk 1 november 2022. Daarvoor wordt een deel van het Bestuurscentrum in Sint-Oedenrode als crisisnoodopvanglocatie ingericht. Uiteraard zal de gemeente het Bestuurscentrum voor deze opvang geschikt maken met een eigen toegangspoort en voldoende ruimte voor voorzieningen zoals beveiliging, recreatieve dagbesteding, catering en sanitaire voorzieningen.

De gemeente Meierijstad ziet de mogelijkheden om het Bestuurscentrum tijdelijk in te richten als noodopvanglocatie. Vanaf half oktober 2022 is een centrale opvanglocatie voor 400/450 personen in onze regio – buiten de gemeente Meierijstad – ingericht en kan de noodopvang in het Bestuurscentrum in Sint-Oedenrode worden beëindigd.

Wij voelen ons als gemeente Meierijstad ook uit menselijk oogpunt geroepen een bijdrage te leveren aan de verzoeken van COA, VNG en de staatssecretaris, zoals we eerder dit jaar ook gedaan hebben voor vluchtelingen uit Oekraïne. We hopen op uw begrip en op dezelfde warmte en gastvrijheid die u eerder hebt getoond voor mensen in nood.

Informatiebijeenkomst

Uiteraard beseft het gemeentebestuur dat dit besluit vragen bij u oproept. Maandag 12 september a.s. om 19.00 uur organiseert men een informatiebijeenkomst in het Bestuurscentrum in Sint-Oedenrode. U bent van harte welkom. Wilt u aanwezig zijn op deze avond dan kunt u zich aanmelden via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen