REGIO: Benefietconcert voor en door Oekraïners

Oekraïense pianiste Iryna Gura zet zich graag in voor gevluchte landgenoten
Oekraïense pianiste Iryna Gura zet zich graag in voor gevluchte landgenoten
Foto: Ad Huizenga | Lionsclub De Meierij-Den Dungen

Op 30 oktober a.s. wordt in de Ruwenberg in Sint-Michielsgestel een benefietconcert gehouden voor Oekraïners in de wijde regio Noordoost Brabant. Tijdens dit middagconcert treden in Nederland verblijvende professionele Oekraïense musici op, en zal er een presentatie gegeven worden over Oekraïne. Voor dit concert worden Nederlanders en Oekraïners uitgenodigd. De toegangsprijs is 20 euro, Oekraïense gasten mogen het concert gratis bijwonen. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.lc-demeierij.nl

De avond zal geopend worden door mede-organisator Iryna Gura samen met Oekraïense vluchteling Katja Tumanova en de honorair consul voor de Oekraïne Karel Burger Dirven. Burger Dirven toonde zich direct enthousiast: ‘Ik vind dit een geweldig initiatief en ik hoop dat het Nederlanders en Oekraïners die hier tussen ons leven dichter bij elkaar kan brengen door deze middag en besteding van de opbrengst in die Oekraïense gemeenschap in de regio’.

Opbrengst voor Oekraïners in de regio

De organisatie is in handen van Lionsclub De Meierij-Den Dungen. Theobert van Boven van het organiserend comité vertelt: ‘Lions zijn een wereldwijde serviceclub, met als motto ‘We Serve’. Kort gezegd: Met dit benefietconcert willen we niet alleen het contact tussen Oekraïners en Nederlands verdiepen, we willen regionale initiatieven ondersteunen met de opbrengst. De oorlog kan dan inmiddels misschien op wat minder aandacht in de media rekenen, de hulpvraag is nog steeds aanwezig. Er wordt door vele vrijwilligers veel goeds georganiseerd voor deze groep en daar is altijd geld voor nodig’.

Hulp hard nodig

In onze regio zijn inmiddels honderden Oekraïners ondergebracht. Ze verblijven op plekken als Kentalis in Sint-Michielsgestel, Liduina en De Kleine Aarde in Boxtel en de Hoevenbraak in Schijndel. Van Boven: ‘Hun aanwezigheid valt veel inwoners waarschijnlijk helemaal niet op, maar ze zijn er, en ze kunnen alle hulp goed gebruiken. Tijdens het middagprogramma wordt een presentatie gegeven die een beter beeld geeft van Oekraïne als land. Die presentatie is al eens eerder bij een Lionsclub elders in het land zeer enthousiast ontvangen. Het gaat hierbij om het schetsen van een positief beeld wat voor een land Oekraïne eigenlijk is. De oorlog heeft het land bij ons ook op de kaart gezet, maar wat wisten we eigenlijk van dit land aan de grens van Europa? Bij elkaar brengen van mensen begint met elkaar een beetje beter kennen’.

Professionele Oekraïense musici

Het zeer gevarieerde programma wordt verzorgd door het 10 man tellende koor van studio Opera.Voice onder leiding van de professionele operazangeres Olga Novikova, de pianiste Iryna Gura en een aantal solisten met een klassieke muzikale opleiding. Het zijn professionele musici die populaire Oekraïense muziek en klassiekere stukken combineren. De middag begint om 14.00 uur, en zal duren tot ca 16.00 uur. Van Boven: ‘We nodigen ook andere regionale Lions clubs uit om kaarten te kopen en Oekraïners in hun gebied uit te nodigen en mee te nemen. Zo hopen we een mooie opbrengst ter beschikking te kunnen stellen aan doelen die we voornemens zijn om met de gemeentes vast te stellen. Het gaat er om om goed te kijken waar de meeste hulp nodig is, en waaraan’.

Reacties

Cookieinstellingen