Huurovereenkomst versterkt weerbaarheid in buitengebied

Foto: gemeente Meierijstad

De gemeente Meierijstad wil samen met de gemeenten Boekel, Bernheze, het Openbaar Ministerie, de politie en lokale afdelingen van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) ervoor zorgen dat de gebouwen en gronden in het buitengebied niet worden gebruikt voor criminele en ondermijnende activiteiten. Vandaag werd een convenant ondertekend door de diverse partijen.

Doel van het convenant is dat partijen elkaar ondersteunen en faciliteren om ervoor te zorgen dat (vrijkomende) agrarische opstallen en onbebouwde gronden niet worden gebruikt voor criminele en ondermijnende activiteiten. Gebruikers en bewoners van het buitengebied die (voormalige) agrarische opstallen en gronden verhuren, in bruikleen geven of verpachten, of dat willen doen, krijgen ondersteuning om dat op een veilige en verantwoorde
manier te doen. Dit door onder andere extra bepalingen aan te bieden die in de huur-, bruikleen- of pachtovereenkomst opgenomen kunnen worden en door een geschikte model huurovereenkomst aan te bieden waarin die extra bepalingen zijn verwerkt voor de verhuur van leegstaande ruimten.

De kwetsbaarheid van het buitengebied voor ondermijnende criminaliteit wordt onderkend in diverse onderzoeken, waaronder in het onderzoek van oktober 2020 “Weerbare boeren in een kwetsbaar gebied” van Twynstra Gudde, in opdracht van de ZLTO en het Aanjaagteam Ondermijning (ATO). Oorzaken hiervan zijn onder andere de groeiende leegstand van agrarische opstallen vanwege stoppende boeren. Het convenant en de model-huurovereenkomst zijn beschikbaar via: Veilig buitengebied (zlto.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen