112

The Day After: De grote brand die de Congregatiekapel in de as legde

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Zondagochtend 1 januari werd pas echt duidelijk welke schade de brand aan de Congregatiekapel, nabij de Lambertuskerk in Veghel, had aangericht.

Vele Veghelaren kwamen een kijkje nemen naar dat wat er nog over is van de kapel. Met verbazing en ongeloof werd de schade bekeken. Het is het gesprek van de dag, vandaag in Veghel.

De brandweer is tot in de vroege ochtend bezig geweest met bluswerkzaamheden. In een telefoongesprek, wat onze collega’s van Omroep Meierij voerden met burgemeester Kees van Rooij, werd duidelijk dat ook hij zeer ontdaan was van dat wat zich in de Nieuwjaarsnacht had afgespeeld. Hij werd door diverse instanties continu op de hoogte gehouden van de situatie op dat moment. Het pand was niet in handen van de gemeente. Een particuliere ontwikkelaar was sinds twee jaar eigenaar van de kapel.

Zondagochtend heeft een eerste inspectie plaatsgevonden door Rijkdienst voor Cultureel Erfgoed. Die kijken onder andere naar de betekenis is van dat wat er nog staat van het monument. De komende tijd zullen er nog meer bouwinspecties plaatsvinden en dan kan pas bepaald worden of het stevig genoeg is om het opnieuw op te bouwen of dat er niets anders dan sloop.

De burgemeester sprak zijn dank uit naar de brandweerlieden die alles op alles hebben gezet om overslag naar onder andere de naastgelegen Lambertuskerk te voorkomen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen