Veldrijdster Van Empel soleert naar wereldtitel in Hoogerheide

Foto: Screenshot

Veldrijdster Fem van Empel heeft in Hoogerheide de wereldtitel veroverd bij de elitevrouwen. De 20-jarige Brabantse, opgeleid door Wielervereniging Schijndel, was op het parcours van Hoogerheide veruit de sterkste en had halverwege al een flinke voorsprong. Haar landgenote Puck Pieterse werd tweede, met Lucinda Brand als derde was het podium volledig Nederlands.

Van Empel is de opvolgster van Marianne Vos en de vierde Nederlandse wereldkampioene op rij. Afgelopen najaar pakte ze in het Belgische Namen ook al de Europese titel, terwijl ze ook het wereldbekerklassement won. Sinds dit jaar komt ze uit voor Jumbo-Visma.

Van Empel had op basis van haar leeftijd nog bij de beloften kunnen rijden, maar koos er eerder al voor de overstap naar de eliterensters te maken. Dat deed de eveneens 20-jarige Pieterse dit jaar ook.

Van een verwachte tweestrijd tussen de twee jonkies die dit seizoen heersten, kwam het niet. Pieterse had een slechte start en Van Empel nam meteen de kop met aanvankelijk landgenote Inge van der Heijden in haar spoor. Pieterse kwam terug en vond na de balken, waar ze als enige op de fiets bleef, de aansluiting bij haar rivale. Twee rondes bleven ze bij elkaar maar in de vierde ronde ging Pieterse onderuit. De Amersfoortse zag Brand passeren, de routinier uit Dordrecht die na een door een handbreuk moeizaam verlopen seizoen alsnog de juiste vorm gevonden had. Van Empel zette aan en vergrootte nog in de vierde van zeven rondes haar voorsprong naar 15 seconden.

Pieterse liet Brand achter maar kwam nooit meer in de buurt van Van Empel, die aansloot in het rijtje Ceylin del Carmen Alvarado, Brand en Vos, de wereldkampioenen van de afgelopen jaren.

Reacties

Cookieinstellingen