Lange toiletbezoeken geven doorslag voor ontslag op staande voet

Foto: Pexels

Een op het eerste gezicht bijzondere uitspraak van de kantonrechter in Arnhem onlangs. Een medewerker van een bedrijf krijgt ontslag op staande voet van zijn werkgever en één van de redenen hiervoor zijn de lange toiletbezoeken van de man. De kantonrechter stelt de werkgever in deze zaak in het gelijk.

Want de lange toiletbezoeken zijn uiteraard niet de enige reden voor het ontslag op staande voet. Al enkele jaren is de werkgever in gesprek met de werknemer over zijn werkhouding en gedrag. Daarbij gaat het onder meer ook over de communicatie met collega’s en leidinggevenden, de weigering om bepaalde werkzaamheden uit te voeren of bepaalde werkzaamheden anders uit te voeren dan afgesproken, de kantjes er vanaf lopen, te laat komen en langer pauze houden dan toegestaan.

Frustrerend

Allemaal geen ernstige feiten en zaken die afzonderlijk van elkaar onvoldoende reden zijn voor ontslag. Maar voor een werkgever werkt dit gedrag enorm frustrerend. Daarom heeft de werkgever in deze zaak zijn medewerker in mei 2022 voor de keuze gesteld: óf hij gaat zich aan de regels houden, óf hij kan op zoek naar een andere baan. Ook krijgt de medewerker een officiële waarschuwing.

Ontslag op staande voet

In eerste instantie reageert de medewerker luchtig, maar vervolgens draait hij bij en worden duidelijke afspraken gemaakt tussen de medewerker en werkgever, die een laatste kans krijgt. Helaas gaat het enkele maanden later toch weer mis. De medewerker houdt zich weer niet aan de gemaakte afspraken en pauzetijden. Ook wordt hij opnieuw aangesproken op zijn lange toiletbezoeken. De werknemer reageert onverschillig, waarna de werkgever besluit om hem op staande voet te ontslaan.

Voorgeschiedenis schriftelijk vastgelegd

De kantonrechter die de zaak behandelt, vindt het na de herhaaldelijke gesprekken, waarschuwingen en gemaakte afspraken begrijpelijk dat voor de werkgever de maat vol is. Hij oordeelt dat het ontslag op staande voet terecht is verleend en dat de werknemer geen recht heeft op een transitievergoeding. Dit is een typisch geval van de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. De feiten en gedragingen van de medewerker waren eigenlijk niet ernstig genoeg voor ontslag op staande voet. Maar gezien de voorgeschiedenis, die door de werkgever ook schriftelijk zijn vastgelegd, bleken de lange toiletbezoeken aan het einde van het dienstverband toch een dringende reden voor een ontslag op staande voet.

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via [email protected] of bel naar 073-6154311. Zie ook de website

Reacties

Cookieinstellingen