Leerlingen Fioretti College bouwen Tiny House in Noorwegen

Foto: Fioretti College

In oktober kwamen 10 Noorse bouwleerlingen samen met 2 bouwdocenten naar Nederland. Gekoppeld aan 10 BWI (Bouwen, Wonen en Interieur) leerlingen uit het 4e jaar vmbo van het Fioretti College in Veghel, wisselden zij kennis uit op het gebied van circulair en duurzaam bouwen. Vorige week vond het tegenbezoek plaats en reisden de Brabantse leerlingen af naar Noorwegen.

Tijdens het bezoek van de Noorse Leerlingen aan Nederland bezochten zij samen met de Nederlandse leerlingen ter inspiratie verschillende bedrijven en projecten die bekend zijn met duurzaam en circulair bouwen. Vervolgens gingen zij aan de slag en maakten ze een ontwerp voor een Tiny House.

Vorige week vertrokken de 10 Brabantse leerlingen met 3 leraren naar Noorwegen. In Noorwegen maakte zij kennis met het technisch onderwijs aldaar. Ze bezochten verschillende duurzame projecten, zoals de meest duurzame school van Noorwegen en een huis dat volgens de duurzaamheidsnormen in 2030 is gebouwd. Ze volgden workshops, over het luchtdicht maken van een huis en verschillende isolatiematerialen in de bouw en kregen instructies over gezondheid en veiligheid in de bouw. Met al deze kennis en ervaring werkten zij tussen alle bezoeken en workshops hard door aan de bouw van de eerder in Nederland ontworpen Tiny House. Na nog een dagtrip aan Oslo vertrokken zij weer terug naar Nederland. Het Tiny House was in de basis al zo goed als af. Er zijn zelfs al bedrijven die het Tiny House willen kopen!

Nick Smith, projectcoördinator: ‘Door middel van dit uitwisselingproject willen we onze leerlingen bewust maken van wat er met onze aarde gebeurt en wat er mogelijk is door het gebruik van alternatieve materialen, bouwtechnieken en circulair of modulaire gebouwen. Praktischer wordt het niet; zelf ontwerpen en bouwen. Voor de leerlingen is dit een ervaring om nooit te vergeten!’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen