Politie en gemeente zetten escaperoom bus in ter voorkoming van cybercrime

Foto: gemeente Meierijstad

“Marije, ik heb je account gehackt. En nu heb ik een paar pikante foto’s van jou. In deze mail stuur ik je alvast een voorproefje. Ben benieuwd wat je ouders hiervan vinden. Wil je dat niet? Betaal me dan 200 Bitcoins of ik zet alle foto’s online …”

Met deze tekst begint de escaperoom BL@CKMAIL die van 28 maart tot en met 6 april op verschillende plekken wordt ingezet in de gemeente Meierijstad.

De escaperoom bus wordt ingezet bij jongerencentra, bij scholen voor de kinderen zelf en in de verschillende centra. In de bus krijgen jongeren van 13-25 jaar ( in groepjes van maximaal vier jongeren) twintig minuten de tijd om vier opdrachten te doen.

Als ze alle opdrachten succesvol afronden en de juiste codes invoeren, voorkomen ze dat foto’s van Marije online komen. De kracht van het spel zit hem in het gesprek na afloop. Dan gaan politieagenten, jongerenwerkers en BOA’s in gesprek met de jongeren over de gevaren. Over de bedreigingen en afpersingen die hier uit voorvloeien, de schaamte en wat je kan doen alsĀ  je toch slachtoffer bent geworden.

Wil je meedoen aan dit spel en voorkomen dat je zelf slachtoffer wordt? Kom dan naar de escaperoom bus!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen