Rouwen. Iedereen doet het op zijn eigen manier

Foto: Shutterstock

Advertorial Met rouw en rouwen krijgen we allemaal te maken. Iedereen rouwt anders. De één zit langdurig diep in de put om het overlijden van een geliefde; de ander, bijvoorbeeld  Rene Gude, onze vroegere ‘Filosoof des Vaderlands’, sprak er over met Wim Brands en de laatste schreef er een wat filosofisch boekje over met als titel: ‘Sterven is Doodeenvoudig. Iedereen kan het.’  Zoveel mensen, zoveel manieren waarschijnlijk om te rouwen. Ieder mens ontwikkelt daarin een eigen manier.

Rouw is een normale reactie op een als groot gevoeld verlies. We denken vaak dat rouw exclusief te maken heeft met overlijden. Dat hoeft niet zo te zijn. We kunnen rouwen om verlies van contact met een dierbare, verlies van een baan, een (echt)scheiding, verlies van contacten die we vroeger normaal vonden, groepen die niet meer bij elkaar komen, uitjes, knuffelen, verlies van zekerheden als je een ernstige ziekte hebt gekregen. Kansen die we in ons leven hebben nagelaten te benutten. Het verlies van het gevoel van jeugdighied naarmate we ouder worden. Kortom: we kunnen ook rouwen als we het gevoel hebben dat ons hele leven door elkaar wordt geschud.

Hoe merk je dat je in rouw bent?

Rouwen is heel persoonlijk. Ieder doet dat op zijn of haar eigen manier. Het kan zijn dat je lichamelijke reacties krijgt als slaapproblemen, verminderde of juist meer eetlust, hoofdpijn of verlies van energie. Anderen laten meer emotionele reacties zien: verdriet, eenzaamheid, angst, opluchting, schuldgevoelens, agressie, machteloosheid, pessimisme. En je kunt ook lijden aan concentratieverlies, verwardheid, gespannenheid, gevoelens van hopeloosheid of depressie. Meestal gaat het om een combinatie van deze ervaringen.

Het proces van rouwen is zeer individueel. Het verloop is grillig en kan per dag verschillen. Een enkeling rouwt slechts een korte periode, terwijl een ander er meerdere jaren over doet. Voor de meeste mensen geldt dat de periode van rouw ruim een jaar duurt.

En als je in de rouw bent. Wat dan?

Wij hebben slechts één advies: NEEM DE TIJD OM TE ROUWEN!

Luister volledig naar jouw persoonlijke behoeften en volg die. Enkele voorbeelden van wat je zou kunnen doen als je iets wilt doen:

  • Praten met naasten of, als dat niet kan, met een professional
  • Afleiding zoeken
  • Stilstaan bij de persoon door middel van foto’s en video’s te bekijken
  • Emoties van je afschrijven
  • Muziek luisteren, bijvoorbeeld muziek die jullie beiden heel mooi vonden.
  • Je emoties de vrije loop laten
  • Gewoon NIETS DOEN is ook oké.

Dat laatste is van niet te onderschatten belang. Zeker in de eerste periode van verwerken van je rouw zal je niet te klagen hebben over belangstelling voor jou. Na verloop van tijd neemt dit af. “Ben je er nu nog niet overheen?” of “Wordt het niet eens tijd dat je meer onder de mensen komt?” zijn vragen die dan opeens op je afgevuurd kunnen worden. Goed bedoeld vaak, maar het het stellen van dergelijke vragen slaat men de plank mis. Je loopt de kans dat, als je aan dergelijke verlangens van anderen probeert te voldoen, je eerder belemmerd dan geholpen wordt in de verwerking van je rouw.

We leven in een maatschappij waarin mensen wordt aangeleerd de regie over hun eigen leven te hebben. Wanneer we een probleem ervaren zijn we tegenwoordig vaak bijna dwangmatig op zoek naar ‘een oplossing’. Maar soms is er gewoon geen oplossing, zeker niet als we het hebben over dood gaan en rouw.

Dan is er enkel jij die, dicht bij je hart levend, je hart volgend. Als je doet wat je hart je ingeeft en daar de tijd voor neemt, kan het nooit fout gaan. Sterker nog: vele problemen en de verwerking van je rouw lossen zich dan vanzelf op en in een tempo dat jij aankunt.

Heb je om welke reden ook behoefte aan begeleiding bij de verwerking van jouw rouwen…

Begeleiding bij Rouwverwerking verzorgen wij individueel, maar bij veel vraag ook in een groep.

Nieuwsgierig? We denken graag met je mee.

Neem eens contact met Jan Witkamp of Ingrid Los op van trainingscentrum.

DE GORDIAANDE KNOOP

Kievietdonk 69

5467 AS VEGHEL

T: 0413 – 355 385

E: [email protected]

I: www.degordiaanseknoop.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen