Uit je lentekriebels

Foto: Rick Terwindt

Afgelopen week was stadsdichter van Meierijstad Rick Terwindt te gast bij OBS De Springplank in Sint-Oedenrode om samen met kinderen uit groep 5 en 6/7 gedichten te maken in de Week van de Lentekriebels.

De Week van de Lentekriebels is een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs. Deelnemende scholen geven een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. OBS De Spingplank had Rick Terwindt gevraagd om deze onderwerpen met kinderen te bespreken. Dat kinderen soms moeite hebben om over deze onderwerpen van gedachte te wisselen werd Rick vrij snel duidelijk. Maar de stadsdichter wist met zijn vorm van taalbeleving deze kinderen te boeien en binnen no-time waren zij ‘ontdooid’. Geboeid werd er naar hem geluisterd en iedereen raakte enthousiast.

De gedachten en de beleving van kinderen die zij overhielden aan de ontmoeting met Rick werden door hen, al dan niet in dichtvorm, op papier gezet. Bij het schrijven van gedichten maakt Rick gebruik van verschillende technieken. “Een gedicht hoeft niet altijd te rijmen”, aldus Rick en dat hield hij ook de leerlingen voor. Die vorm van dichten, maar ook het dichten in rijm, leverde bij de leerlingen prachtige teksten op.

Teksten die speciaal voor de kinderen op bijzonder papier werden afgedrukt. Niet om deze te bundelen in een boekwerk maar om rustig eens in de zoveel tijd nog eens tevoorschijn te halen, nogmaals te lezen en terug te denken aan de afgelopen week.

Gedichten gedrukt op groeipapier

Mooie gedichten verdienen het om op bijzonder papier vastgelegd te worden en daarvoor ging Rick met de leerlingen afgelopen donderdag naar Growingpaper in Schijndel. Deze onderneming drukt teksten af op groeipapier, papier met zaadjes. Bij Growingpaper doen ze er alles aan om de zaadjes ook echt te laten uitkomen en daarom worden de teksten met een speciale printer op papier gezet. De inkt die gebruikt wordt is volledig biologisch afbreekbaar. Daardoor kun je het zondermeer in je tuin leggen zonder schadelijke stoffen in de grond te stoppen. Na verloop van tijd zul je zien dat de zaadjes uitkomen en alles gaat groeien.

Groeien, iets wat Rick in zijn hoedanigheid als dichter ook zag bij de kinderen die hij afgelopen week bezocht.

De gedichten van de kinderen worden niet gebundeld. Ieder kind kreeg zijn eigen gedicht, op dit speciale papier, mee naar huis. Om thuis voor te dragen aan familieleden, vrienden en kennissen.

Eén ding is zeker. De kinderen van OBS De Springplank zijn afgelopen week geboeid en gegroeid door poëzie. “Ik heb als leerkracht van groep 6-7 een hoge betrokkenheid bij de kinderen ervaren. Ik zag kinderen die het in het begin lastig vonden om iets op papier te zetten, maar daarna toch mooie woorden en zinnen schreven. Ook zag ik kinderen groeien in hun durven. Een ‘kwetsbaar onderwerp’ in de vorm van een gedicht voordragen aan de groep is natuurlijk best spannend. Toch lieten veel kinderen hun gedicht horen aan elkaar. Mooi om te zien als leerkracht hoe Rick dat aanpakt met een groep kinderen. Daar leer ik als leerkracht ook weer van”, aldus Evelien Bardie van OBS De Springplank.

De samenwerking tussen Rick en de kinderen van deze basisschool kwam mede tot stand dankzij Cultuurkade Meierijstad.

      

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen