Zwembad De Beemd in Veghel officieel geopend

Foto: Stan Pittens | meierijstad.nieuws.nl

Bijna 14 maanden geleden, op donderdag 17 februari 2022, gaf toenmalig wethouder Coby van der Pas de ‘aftrap’ tot de bouw van het nieuwe overdekte zwembad in Veghel. Vandaag werd het complex officieel geopend.

Oud-wethouder Coby van der Pas bij de start van de bouw van het nieuwe zwembad

Zwembad ‘De Beemd’ in Veghel is identiek aan zwembad ‘De Neul’ wat de gemeente eerder liet bouwen in Sint-Oedenrode.

Bezwaar

Twee maanden na de start van de bouw, in april 2022, diende een zaak bij de Raad van State die door omwonenden was aangespannen omtrent de bouw van het zwembad. Tijdens de zitting werden echter alle bezwaren ongegrond verklaard.

Ruim een half jaar na de start van de bouw werd het hoogste punt bereikt. Dat werd gevierd. Niet zoals gebruikelijk met het hijsen van de vlag maar met het ontsteken van het licht in het nieuwe gebouw. Wethouder Johan van Gerwen had de eer deze handeling uit te voeren.

Wethouder Johan van Gerwen doet het licht aan

Officiële opening

Zaterdag 15 april werd het splinternieuwe zwembad de Beemd in Veghel officieel geopend. Wethouder sport Johan van Gerwen leidde trots de genodigden rond. Op 1 mei gaat het zwembad open voor iedereen. Tot die tijd wordt er proefgedraaid met de installaties.

Gemeente Meierijstad heeft de afgelopen drie jaren twee identieke overdekte zwembaden gebouwd. Dat gebeurde in goed overleg met de zwemverenigingen, KNZB, Stichting Toegankelijk Meierijstad, Stichting Dichterbij, KBO, Gehandicaptenvereniging, onze medewerkers en omwonenden. In 2021 opende zwembad de Neul in Sint-Oedenrode en afgelopen zaterdag zwembad de Beemd in Veghel.

Gemeente Meierijstad heeft in haar sportnota de ambities opgenomen om zoveel mogelijk inwoners de kans te geven om te sporten en bewegen, te gaan voor vitale verenigingen en voldoende, kwalitatief goede en betaalbare accommodaties te bieden. In dat kader is er, samen met de gemeenteraad, gekozen om de oude zwembaden te vervangen voor nieuwe. Beide zwembaden zijn uniek op het gebied van inclusiviteit, duurzaamheid, veiligheid en gezondheid.

Inclusiviteit

Om zo veel mogelijk inwoners te kunnen ontvangen, zijn zowel het wedstrijdbad als het doelgroepenbad voorzien van een hellingbaan. Deze banen bieden een gemakkelijke toegang tot de baden voor mensen met een beperking en senioren en geven ook rolstoelgebruikers de gelegenheid om zelfstandig in en uit het water te gaan. Ook een tillift kan hulp bieden. Waardoor onder andere stichting Dichterbij met bedlegerige bewoners gebruik gaat maken van het zwembad.
De baden hebben in hoogte verstelbare bodems voor multifunctioneel gebruik ( o.a. zwemlessen en banenzwemmen). Ook zijn de baden af te scheiden ten behoeve van zwemmers met een specifieke geloofsovertuiging.

Veilig

Om het risico op (bijna-)verdrinking tot een minimum te beperken zijn alle baden voorzien van een drenkelingendetectiesysteem. Dit systeem werkt als een derde oog van de lifeguard en signaleert en waarschuwt zwembadmedewerkers én publiek bij dreigend verdrinkingsgevaar. En door een uniek sleutelsysteem kunnen de kinderen, tijdens hun zwemlessen, alleen onder begeleiding naar de baden.

Duurzaam

Het energieneutrale gebouw maakt gebruik van warmtepompen, zonnepanelen en warmteterugwinning om milieu en exploitatie zo weinig mogelijk te belasten. De baden worden verwarmd met warmtepompen. Energie hiervoor wordt opgewekt met 560 zonnepanelen wat zorgt voor een superlaag energieverbruik en een A++++ energielabel. Er vindt warmtewinning plaats uit afvalwater. En de gevelbekleding bestaat uit gestoomd populierenhout met 50 jaar garantie. Het hout is geoogst uit eigen gemeente en wordt meteen opnieuw aangeplant.

Gezondheid

Bij sporten en bewegen hoort ook een gezonde sportomgeving. Met een rookvrij sportterrein, gezondere voedingskeuzes in de kantine en verantwoord alcoholgebruik Omdat alle zwembaden in Meierijstad hieraan voldoen, hebben zij de Topprestatiebadges Gezonde Sportkantine toegekend gekregen. Deze aanpak maakt onderdeel uit van het Lokaal Vitaliteitsakkoord. De gemeente Meierijstad heeft dit, samen met sportverenigingen, sportraad, GGD, wijk- en dorpsraden, zorgprofessionals, welzijnspartijen en bedrijven, opgesteld. Het akkoord richt zich op preventie van roken, overgewicht, problematisch alcoholgebruik en mentale problematiek. Het sluit aan op het Nationaal Preventieakkoord.

Demonstraties

Zwemvereniging Nautilus gaf deze middag een demonstratie estafette zwemmen. Het startschot werd gegeven door de 22-jarige Sam van Nunen uit Veghel. Sam is lid van TeamNL en zwom afgelopen maand de limiet voor het WK.

Onderwatersportvereniging Veghel en Reddingsbrigade Veghel lieten zien hoe men te werk gaat bij het redden van een persoon die onderwater verdwijnt.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen