Gemeente Meierijstad slachtoffer van CEO fraude

Foto: nieuws.nl

Bijna een week geleden is het criminelen gelukt om een aanzienlijk bedrag van de gemeente Meierijstad in handen te krijgen. De gemeentelijke organisatie is slachtoffer geworden van zogenaamde CEO fraude.

Bij CEO fraude doen oplichters zich voor als hooggeplaatste functionarissen en geven vanuit die hoedanigheid opdracht aan medewerkers financiën tot het uitvoeren van een spoedbetaling. Tijdens de eerste poging op 11 mei j.l. is er een bedrag van € 37.200,- overgeboekt naar, na later bleek, een rekening die door criminelen beheerd wordt.

Meerdere pogingen

Op 12 en op 15 mei is een tweede en derde poging mislukt omdat de medewerker financiën bij de desbetreffende functionaris telefonisch om verificatie heeft gevraagd en zo is de fraude ontdekt.

Er zijn geen persoonlijke gegevens van de gemeentelijke organisatie, de burgers, bedrijven en/of instellingen op straat terecht gekomen. Alertheid binnen de gemeente staat op scherp.

Aangifte

Onmiddellijk na de fraude zijn de procedures nogmaals tegen het licht gehouden en zijn aanvullende maatregelen genomen om CEO fraude te voorkomen. Ook is er aangifte gedaan en is de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) in contact met de desbetreffende bank om te onderzoeken of het mogelijk is om het
betreffende bedrag terug te halen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen