Renovatie carillon en speelcomputer toren Sint-Servatiuskerk

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Komende zomer vindt de renovatie plaats van het carillon en de speelcomputer in de toren van de Heilige Servatiuskerk in Schijndel. Het huidige carillon dateert uit 1979. De speelcomputer is inmiddels 20 jaar oud. Beiden zijn aan vervanging toe. In november 2022 heeft de gemeenteraad van Meierijstad ingestemd met de renovatie van het carillon en de speelcomputer.

Wethouder kunst en cultuur Menno Roozendaal: “Het carillon in de toren van de Heilige Servatiuskerk hoort bij een stukje identiteit van Schijndel en is een van de sfeerbepalende instrumenten in het centrum. Door deze renovatie blijft dit ‘geluid’ voor de toekomst behouden. Ik ben dan ook verheugd dat de gemeenteraad heeft ingestemd met de renovatie.”

Koninklijke Eijsbouts uit Asten voert de renovatie uit. De renovatie start 14 augustus en volgens planning is in de week van 9 oktober het geheel klaar. In de tussentijd vinden schilderwerkzaamheden in de toren plaats. Een feestelijke ingebruikname is in de tweede helft van oktober 2023 gepland.
Met de renovatie worden de magneethamers vervangen door luchtdruk cilinders waardoor het geluid minder ‘hard’ klinkt. Er vindt een uitbreiding plaats van het aantal cilinders op de klokken, zodat er meer bespelingsmogelijkheden komen. In de nieuwe speelcomputer kunnen straks meer dan 10.000 melodieën geprogrammeerd worden.

De gemeente is als eigenaar verantwoordelijk voor de instandhouding en het onderhoud van het carillon en de speelcomputer. Beiden zijn in beheer van Stichting Smitsorgel en Beiaard Schijndel. De stichting zorgt voor het bespelen van het carillon.

Joost van der Werf (voorzitter Stichting Smitorgel en Beiaard Schijndel): “Wij zijn enorm blij met de renovatie van het carillon. Het carillon is een prachtig stuk Nederlands erfgoed, geschonken door de Schijndelenaren aan de gemeente. Wij, vrijwilligers van de stichting, willen dit instrument meer bekendheid geven. Door de renovatie kunnen we inspelen op actualiteiten en op verzoek nummers spelen. En dat mag van Bach tot Frans Bauer zijn. We nodigen iedereen uit ook eens boven te komen kijken, bijvoorbeeld tijdens de wekelijkse bespeling op zaterdag. De plek is bijzonder, de techniek is bijzonder, het erfgoed is bijzonder, en het instrument is nog wel het meest bijzonder.”

Tommy van Doorn (beiaardier): ‘Carillons zijn al eeuwenlang onderdeel van het klinkende erfgoed van de Lage Landen, we mogen dan ook trots zijn op ons Schijndels carillon. Na de renovatie zal het tijdens de weekmarktbespelingen een stuk soepeler te bespelen zijn en door het nieuwe automatische spel is de klank van de uur-melodieën veel milder en muzikaler. De mogelijkheden tot variatie zijn stukken groter.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen