Iris, zwerfvuil en HelemaalGroen

Foto: Trudy Willems | Stichting HelemaalGroen

Veghelse Iris Bogers (57) werkt als marketing salesmedewerker in Schijndel. In haar vrije tijd is ze al zo'n tien jaar actief als zwerfvuilraper. Ooit begonnen als een gezamenlijke, verbindende buurtactiviteit is dit langzaamaan uitgegroeid tot individuele rondes of acties in kleine groepen. Zo deed ze in juli nog mee aan de ‘Plastic PeukMeuk’ actie.

Samenwerking met gemeente

Van de gemeente krijgen Zwerf-Afval-Pakkers (ZAPpers) opruimmateriaal, er kan zelfs een elektrische bakfiets 'Dubakki' geleend worden voor grote acties. Gevulde zakken met een speciaal logo worden vlot opgehaald na melding via de MijnGemeente-app. Iris is blij met haar gemeente én waardeert de jaarlijkse Bedankmiddag. Daar ontmoet ze veel collega ZAPpers, ze worden gastvrij ontvangen met iets lekkers en krijgen inhoudelijke informatie. Er was al een workshop over zwerfvuil, een excursie naar een waterzuivering en naar een kringloopcentrum. Zwerfvuilrapers brengen bespreekpunten in en geven zo positief vorm aan de samenwerking. Een seintje van de gemeente dat ergens gras wordt gemaaid ziet Iris graag komen, ZAPpers kunnen dan van tevoren die plekken opruimen zodat het aanwezige afval niet in tientallen stukjes kapot-gemaaid wordt. Versnippering voorkomen is beter voor mens en dier.

Iris gebruikt de handige app HelemaalGroen. Ze raapt met nadruk peuken omdat deze zeer verontreinigend zijn door plastics en gifstoffen. Peukenrapen vraagt veel tijd en is daardoor té arbeidsintensief voor de plantsoenendienst, dus hulp van ZAPpers vindt ze echt nodig. Zeuren over rommel op straat doet Iris liever niet teveel, laatst werd ze prettig verrast toen iemand haar spontaan ging meehelpen. Ze vertelt graag over zwerfafval en hoopt op meer bewustwording hierover.

De gemeente is Partner van ANBI Stichting HelemaalGroen, dit betekent dat ze meebetaalt aan het onderhoud van de gratis app en het gebruik van dit hulpmiddel ondersteunt.

Zo werkt HelemaalGroen

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Activeer de app wanneer je zwerfvuil gaat rapen app.helemaalgroen.nl dan wordt jouw afgelegde route als een groen lijntje zichtbaar op de kaart van Nederland.
Na een maand verkleurt het naar oranje en twee maanden later is het bruin. Opnieuw lopen kleurt het lijntje weer groen. Je ziet je eigen route, die van deelnemers uit jouw omgeving én uit de rest van het land www.helemaalgroen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen