Is jouw dak klaar voor de winter?

Foto: Pixabay

Als de zomer op zijn eind loopt dan is het ook een goed moment om het dak van je huis te laten controleren. Een dakinspectie laten uitvoeren door de dakdekker in Eindhoven is een goede gewoonte.

De dakdekker controleert de dakbedekking op slijtage, schade en eventuele lekkages. Daarnaast wordt de schoorsteen aan een inspectie onderworpen. Als die gebruikt wordt voor het stoken van een houtkachel is het belangrijk dat er geen problemen zijn. Maar ook moet de schoorsteen goed vast staan op het dak. Je wilt niet dat hij er tijdens een stevige najaarsstorm vanaf waait.

Wat te doen bij een daklekkage?

Een daklekkage kan op verschillende manieren ontstaan. Een klein lek treedt meestal op door slijtage van de dakbedekking of kleine schade. Een kapotte dakpan, een stuk bitumen dat is beschadigd. Nokpannen die zijn losgeraakt. Ook het lood- en zinkwerk kan beschadigd zijn waardoor het dak gaat lekken. Bij een plat dak is het soms lastig te achterhalen waar het lek precies zit. Een dakdekker van RT-Daken kan dan een lekdetectie uitvoeren om de oorzaak van het lekken te vinden. Vaak kan een lek worden hersteld met een kleine reparatie. Het is dus zeker niet zo dat het hele dak meteen vervangen moet worden. Een grote lekkage, bijvoorbeeld als gevolg van stormschade, laat je natuurlijk meteen repareren. De dakdekker kan met een zeil een noodvoorziening treffen om verdere schade en ongemak te voorkomen. Een daklekkage en de schade daardoor wordt vaak vergoed door de opstalverzekering op de woning of door de inboedelverzekering.

Het dak laten isoleren

Om energie te besparen kun je het dak laten isoleren. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt aan de binnenzijde isolerende platen aanbrengen als het dak niet vernieuwd hoeft te worden. Als het dak toch aan vervanging toe is dan kan bij het plaatsen van een nieuw dak ook meteen isolatiemateriaal worden aangebracht. Met een geïsoleerd dak heb je ook meer wooncomfort en minder snel last van schimmel en vocht in huis. Vaak kun je in aanmerking komen voor subsidie omdat dakisolatie een verduurzaming is. Bovendien krijgt de woning meer punten voor het energielabel. Dit label heb je nodig als je het huis wilt verkopen.

Hoe lang gaat een dak mee?

De levensduur van een dak hangt af van de soort dakbedekking. Bitumen gaat tussen de 30 en 60 jaar mee afhankelijk van de kwaliteit en het gepleegde onderhoud. Een pannendak kan wel honderd jaar of langer meegaan. Het lood en zinkwerk heeft ook een lange levensduur, maar moet net als het dak eens in de paar jaar worden gecontroleerd. Dit geldt ook voor de dakgoten en hemelwaterafvoer. In een dakgoot kan een lek ontstaan als er schade wordt aangebracht door bijvoorbeeld vogels of door verwering van het materiaal waar de dakgoot van is gemaakt. Een ervaren dakdekker kan bij een controle zien of er onderhoud nodig is of aangeven dat je daar over bijvoorbeeld 2 of 5 jaar rekening mee moet houden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen