Verwijderde spoorrails kan hergebruikt worden op Spoorpark in Veghel

Foto: Ton de Klein

De plannen voor de aanleg van een snelfietsroute dateren al van enige jaren geleden. De route creëert een nieuwe fietsverbinding tussen de centrumring in Uden en het bedrijventerrein De Dubbelen in Veghel. 

Om de aanleg hiervan mogelijk te maken moeten vele stukken rails van het voormalige ‘Duits Lijntje, wijken. Iets wat de vrijwilligers van SIEMei, afdeling spoor, met lede ogen aanzien. Zij zijn al jaren in touw om het spoor in Veghel in ere te herstellen om op die manier een stukje geschiedenis te behouden.

Pronkstukken

De afgelopen jaren hebben de vrijwilligers van SIEMei een aantal pronkstukken terug weten te halen naar een stuk van het ‘Duits Lijntje’ en deze opgeknapt. Op het spoorpark in Veghel staan sinds een aantal jaren dan ook een locomotief, een bollenwagon, een goederenwagon, een stalen D-6080 uit 1932 en een aantal railfietsen. Deze railfietsen zijn alleen tijdens Open Dagen op het rangeerterrein aanwezig. Daarnaast is ook de oude spoorbrug, die voorheen over de Zuid-Willemsvaart lag, te bezichtigen op het terrein.

Het enige wat ontbreekt zijn een aantal honderden meters spoor die de afgelopen jaren verwijderd zijn in het traject. Deze zijn helaas bij het oud ijzer belandt. De vrijwilligers van SIEMei waren bang dat dat ook nu weer zou gebeuren met de verdere voorbereidingen van de aanleg van de snelfietsroute. De afgelopen week heeft de firma Heijmans, in opdracht van de gemeente, zo’n 125 meter spoorrails weggehaald bij de oude losput van de CHV. Gelukkig had de gemeente nu wel contact opgenomen met SIEMei om te kijken of de stichting met dit spoor nog iets kon doen.

Hergebruik

Donderdag en vrijdag zijn de stukken spoor overgebracht naar het rangeerterrein in Veghel. Tot opluchting van de vrijwilligers van SIEMei. Zij hadden gehoopt met hun materieel in de toekomst verder te kunnen rijden over het Duits Lijntje, het liefst tot aan het kanaal, maar dat is door de aanleg van de snelfietsroute helaas niet mogelijk. Wel zijn zij zeer content dat het weggehaalde spoor bij de CHV nu bij hen op het terrein ligt. Deze stukken rails willen zij gaan gebruiken om het rangeerterrein tussen het Middegaal en de Vorstenbosscheweg verder in oude staat te herstellen.

Misschien komt door dit alles ook de herbouw van het stationsgebouw wat hier in het verleden gestaan heeft, en waarvan de fundering nog deels aanwezig is, een stukje dichterbij.

Vele oude gebouwen en historische elementen zijn in de afgelopen jaren verdwenen in Veghel. Maar de vrijwilligers van SIEMei doen er alles aan zaken uit het verleden terug te laten keren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen