Prins Maikel d’n Urste laat iedereen meetellen in Schorsbos

Foto: Foto Keetels

In een dampend café De HeerenMeester in Schijndel is zaterdagavond de nieuwe Prins Carnaval van Schorsbos bekend gemaakt. Met als motto: ‘In Schorsbos telde mee’ gaat Maikel de la Cousine (39) komend carnavalsseizoen de scepter zwaaien over Schorsbos.

Toen Maikel zo’n half jaar geleden de vraag der vragen kreeg hoefde hij hier niet lang over na te denken. “Het protocol wilde dat ik het eerst thuis zou overleggen maar ik zei ook direct dat ik het zou gaan doen”, aldus onze kersverse Prins.

Wie is Maikel, wat doet hij en waar staat hij voor?

In het dagelijks leven is Maikel getrouwd met Jenny de la Cousine-Dortmans, zij staat als hofdame naast hem met carnaval. Samen hebben ze drie kinderen Finn (9), Soof (6) en Lot (2) en wonen ze aan de Klaverwei in Wijbosch. Een flink aantal (jonge) Schorsbossers en Schorsbosserinnekes kennen ‘meneer’ Maikel van school, in het begin als leerkracht, later als  directeur. Ook stond Maikel aan de wieg van Let’s Play Skopos. Inmiddels werkt hij in Limburg als bestuurder in een samenwerkingsverband. “Nog altijd in het onderwijs waar mijn hart ligt, bij de kinderen”, vertelt hij. “Daarmee wordt het motto meteen een stukje duidelijker. Ik ben een groot voorstander van passend onderwijs, iedereen moet mee kunnen doen. Dat geldt zowel op school als in de hele maatschappij. En ook met Carnaval. Dat wil ik graag vieren met álle Schorsbossers en Schorsbosserinnekes, natuurlijk met de ouderen maar zeker ook met de kinderen, iedereen telt mee. Mijn vrouw Jenny is directeur van EBC Noord en met mijn achtergrond in het onderwijs zijn we geen onbekenden op dat vlak. Aangezien een groot deel van mijn Raad van Elf werkzaam is in het onderwijs zien wij hier veel mogelijkheden.  Het spreekwoord luidt niet voor niks ‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’.”

Maikel kreeg het carnaval vieren met de paplepel ingegoten. “Vroeger met mijn ouders gingen we dan op pad, altijd gezellig. En als we moe werden dan kropen we tussen de jassen bij De Hopbel om alvast een dutje te doen. Later ben ik een aantal jaren actief geweest bij ’t Kinderliekusfist, als begeleider van een  groep. En bij het volwassen Liekusfist zat ik de laatste jaren in de jury. Die plek zal dit jaar door iemand anders moeten worden ingenomen lijkt me. Ik ben een trouwe Schorsbosser en heb Schijndel zelden verlaten om elders carnaval te vieren.” Om Maikel heen heeft zich een grote groep carnavalvierders gevormd, De Kuitenkletsers. Elk jaar organiseren we een actieve kroegentocht op carnavalsdinsdag met in elke horecagelegenheid een opdracht of spel. Deze tocht houden we al (meer dan) 11 jaar. “Een deel van deze groep is nu de Raad van Elf, of eigenlijk een Raad van Zestien. Vooraan naast mij lopen mijn twee adjudanten Ruud en Dirk, zij zijn mijn vaste carnavalsmaten en zullen me goed kunnen helpen met alles.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen