Burgemeester Kees van Rooij over opvang nieuwkomers in Meierijstad bij Khalid & Sophie

Foto:

Donderdagavond was burgemeester Kees van Rooij te gast bij de BNN-VARA talkshow Khalid & Sophie. Aanleiding voor zijn aanwezigheid in het programma is de onhoudbare situatie in de opvanglocatie in Ter Apel. Volgens de burgemeester kan het anders. De gemeente Meierijstad bewijst het! Zij hebben het heft in eigen hand genomen. Asielzoekers worden in onze gemeente behandeld als nieuwkomers. Hij nodigt dan ook andere burgemeesters uit om in Meierijstad een kijkje te nemen hoe zij het daar doen. Naast Van Rooij zaten ook Joshua Bax, locatiemanager opvang, ondernemer Ton Kanters en Yaser Hussein uit Jemen aan tafel bij Sophie.

Deze week werd er opnieuw alarm geslagen over de situatie in Ter Apel. Staatssecretaris Eric van den Burg deed opnieuw een oproep aan gemeenten om ervoor te zorgen dat het in het noorden niet uit de hand loopt.

Vooruit denken

Van Rooij denkt vooruit en wil niet achter alledaagse hectiek blijven lopen. Hij bedoeld daarmee dat iedereen weet dat er vele mensen in Nederland opgevangen moeten worden en zo’n 80% van de vluchtelingen status zal krijgen. Nieuwkomers, nieuwe inwoners van Nederland en ook nieuwe inwoners binnen onze gemeente. “In Meierijstad wilde men geen grootschalige opvang in een AZC maar kleinschalige opvang. Daarnaast proberen wij de mensen direct aan het werk te krijgen, de kinderen naar school te laten gaan”.

Zo werken er bij groenteboer Ton Kanters drie dames, één uit Jemen, één uit Eritrea en één uit Syrië. In het begin was er een taalbarrière, nu kunnen ze zich prima redden in het Engels. Hij is blij met de extra handjes in zijn zaak en wil de dames niet meer kwijt. Yasser Hussein is werkzaam bij PostNL. Hij is blij dat hij kan én mag werken.

Kleinschalige opvang

“Inmiddels zijn er in Meierijstad zo’n 15 locaties waar deze mensen worden opgevangen. Geheel op onze eigen wijze die bij onze maatvoering past”, aldus Van Rooij. Natuurlijk heeft hij respect voor andere gemeenten die een groot AZC hebben maar dat past volgens Van Rooij niet in onze gemeente. Met uitzondering van één locatie, die met minderjarige kinderen, heeft de gemeente Meierijstad alles in eigen beheer genomen. Die ene locatie wordt geregeld door het COA. Vanuit de gemeente is er wel goed contact met het COA.

Door inwoners duidelijk te informeren over de opvang bij hen in de buurt en hen uit te nodigen op een locatie slaagt de gemeente er in het onbegrip grotendeels weg te nemen. “Mensen in de opvang worden vaak betrokken bij activiteiten in de buurt. Bijvoorbeeld bij Koningsdag”, aldus Joshua Bax. “Zij zorgden ervoor dat kraampjes voor de vrijmarkt gebouwd werden. Mensen erbij betrekken om ze op die manier sneller te laten integreren, dat is hoe wij dat doen in onze gemeente”.

Op dit moment heeft Meierijstad zo’n 300 vluchtelingen, 450 Oekrainers en 200 statushouders in de opvang.

Uitzending gemist

Via onderstaande link kunt u de uitzending terugkijken.

https://www.bnnvara.nl/khalidensophie/videos/604059

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen