Veghels Buiten Noordoost in voorbereiding

Foto: pixabay

Voor verdere uitbreiding van de woonwijk Veghels Buiten ligt een ontwerpbestemmingsplan klaar: Veghels Buiten Noordoost. Het gaat grofweg om het gebied tussen de Udenseweg in het noorden en de Erpseweg in het zuiden. Het plan is de juridische voorbereiding dat de bouw van maximaal 1250 woningen mogelijk maakt. Tegelijk met de bestemmingsplanprocedure wordt een vergunning aangevraagd om versneld 150 tot maximaal 300 modulaire woningen te bouwen in het gebied.

Woonlandschap

Het plangebied beslaat ongeveer 90 hectare en is nu voornamelijk agrarisch gebied. In Veghels Buiten Noordoost kunnen woningen gebouwd worden in verschillende buurten. De buurten liggen verspreid in het landschap en verschillen in omvang en typen woningen; sommigen tellen maar 25 woningen en anderen wel 270. Het landschap van Veghels Buiten, de Groene Mal genaamd, vormt als het ware het cement dat de buurten aan elkaar hecht. Noordoost sluit qua opzet aan bij Erpseweg Zuid, een eerder ontwikkeld deel van Veghels Buiten.

In het plan is ruimte voor een gevarieerd aanbod aan woningen. Het programma sluit aan bij het woningprogramma van Meierijstad. Minimaal 25% van de woningen wordt sociale huur. Maar de gemeente wil samen met provincie, rijk en regio onderzoeken of het haalbaar is om 30% sociale huur te realiseren.

Wethouder ruimtelijke ordening en infrastructuur, Jan van Burgsteden: “Het Masterplan Veghels Buiten krijgt steeds meer vorm. Het bijzondere stedenbouwkundige karakter van Veghels Buiten trekken we door in Noordoost. En we willen komende jaren een flinke impuls kunnen geven aan de woningvoorraad in Veghel. Het voorliggende bestemmingsplan moet dat mogelijk maken.”

Informatieavond

Het ontwerpbestemmingsplan en het kwaliteitshandboek liggen vanaf volgende week 6 weken ter inzage. Op donderdag 11 januari is er een informatieavond. Inlopen is mogelijk op elk moment tussen 17.30 uur en 20.00 uur in het gemeentehuis in Veghel.

Met een modulair concept sneller woningen toevoegen

De woningnood is hoog en woningbouwprojecten zijn vaak complex en kosten veel tijd. Daarom zet de gemeente Meierijstad nu modulaire woningbouw in om versneld woningen te kunnen toevoegen. Ook in Veghels Buiten Noordoost. Samen met woningcorporatie Area wil de gemeente een groot deel van de beoogde sociale huurwoningen binnen Veghels Buiten Noordoost zo snel mogelijk realiseren. In het totale plan zijn van de 1200 woningen minimaal 300
sociale huurwoningen voorzien. Het streven is hiervan in ieder geval 150, en meer waar mogelijk, versneld te realiseren (maximaal 300). Daarom wordt tegelijk met de bestemmingsplanprocedure ook een tijdelijke vergunning aangevraagd voor deze woningen. De woningen worden daarnaast ook opgenomen in het bestemmingsplan, zodat ze permanent kunnen blijven staan. De kwaliteit van modulaire woningen is namelijk net zo hoog als die van gangbare woningbouw. De focus voor de realisatie van deze modulaire woningen ligt op het zuidelijk deel van het plangebied.

Rik Compagne, wethouder zorg, volksgezondheid en wonen: “We zetten alles op alles om Veghels Buiten Noordoost versneld te realiseren. Met de inzet van in ieder geval 150 modulaire woningen, maken we samen met Area snel stappen om mensen op korte termijn een thuis te kunnen bieden”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen