Leerlingen groep 8 basisschool Eerde dragen Geronimo monument over

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Vrijdagmiddag 14 juni hebben de huidige groep 8 leerlingen van de Petrus en Paulus basisschool in Eerde symbolisch het Geronimo monument overgedragen aan de leerlingen die volgend schooljaar in groep 8 zullen zitten.

De school had een aantal jaren nadat het monument geplaatst werd besloten dit monument te adopteren.

Rondom deze overdracht had het Airborne Comité Eerde een leuke en leerzame middag voor beide groepen georganiseerd. De kinderen werden om 12.30 uur bij de basisschool opgehaald met oude legervoertuigen. Daarna rouleerden zij in 3 groepen over 3 plekken in en om Eerde waar zij op een leerzame en leuke manier informatie kregen over wat zich daar afspeelde in 1944.

80 jaar vrijheid

Deze activiteit was bedoeld om de leerlingen van groep 8 te bedanken voor hun inzet en om groep 7 is te inspireren om deze taak enthousiast over te nemen. Deze nieuwe groep heeft het geluk dat dit jaar 80 jaar vrijheid wordt gevierd. De adoptie-overdracht vormde voor hen de opmaat tot de activiteiten in september, waar de kinderen nadrukkelijk bij worden betrokken.

Geronimo monument

Het ‘Geronimo-monument’ herinnert de inwoners van Eerde aan de landing op 17 september 1944 van het 501ste Regiment van de 101ste Airborne Divisie in het kader van operatie ‘Market Garden’. De drie kleine gedenkstenen vóór het ‘Geronimo-monument’ herinneren aan de 12 Britse en 48 Amerikaanse militairen de in september 1944 in Eerde zijn gesneuveld en de 9 burgers uit Eerde die in de strijd zijn omgekomen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen