Gemeente Meierijstad presenteert Sportnota ‘Sportief in beweging’

Foto: Gemeente Meierijstad

Maandagochtend presenteerde de gemeente Meierijstad de sportnota voor de komende jaren. De sportnota met de titel ‘Sportief in bewging’. Hierin werd het sportbeleid voor de komende jaren toegelicht.

De sportnota is door de gemeente, samen met Sportraad Meierijstad, opgesteld. Namens de Sportraad Meierijstad, zij vertegenwoordigen de sportvereningen en brengen advies uit aan de gemeente, waren de heren Timmermans en Van Acht aanwezig. De sportnota zal op 31 mei a.s. voorgelegd worden aan de gemeenteraad.

Ambities

In de sportnota staan drie ambities. Ambitie 1 is om zoveel mogelijk mensen binnen Meierijstad aan het sporten te krijgen. Hierin wordt voornamelijk de focus gelegd op breedtesport, men wil een veilig sportklimaat realiseren en een gezonde levensstijl voor de inwoners nastreven. Ook mensen met een beperking wil men de mogelijkheid bieden om te sporten. En tot slot wil de gemeente ook sportevenementen ondersteunen. De tweede ambitie is dat men vitale verenigingen wil hebben die ook hun maatschappelijke rol pakken. Dit wordt op dit moment al gedaan, maar dat kan nog meer, aldus de wethouder. De derde ambitie is om ervoor te zorgen dat er goede en betaalbare voorzieningen zijn. Men kan in denken dat verenigingen samen gebruik gaan maken van een voorziening of dat een sportvereniging en een maatschappelijke organisatie gebruik gaan maken van dezelfde accomodatie. Ook wil de gemeente meer mogelijkheden bieden om te sporten in de openbare ruimte.

Sportnota

Harmoniesatie van sporttarieven en sportsubsidies

Dit was een moeilijk hoofdstuk omdat er nogal grote verschillen zaten tussen de drie voormalige gemeenten en dan zowel voor de buitensport als voor de binnensport. Maar men denk een transparant, evenwichtig systeem te hebben ontwikkeld waarbij kostendekkenheid de basis is en waarop ze op basis van kostprijs subsidie gaan verlenen. De insteek was om butgettair neutraal de harmonisatie tot stand te brengen maar dat bleek niet haalbaar te zijn. De verschillen waren gewoon te groot en men was bang dat verenigingen financieel dreigde ‘om te vallen’. Vervolgens kwam men tot een ander scenario, een maximaal budget per hoofdgroep. Men doet nu het voorstel om jaarlijks € 100.000,- beschikbaar te stellen om ervoor te zorgen dat de sportverenigingen op een betaalbare manier sport aan kunnen bieden.

Sportgala Meierijstad

Tot op heden hadden Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode ieder hun eigen sportgala, maar vanaf volgend jaar wil men toe naar één sportgala binnen Meierijstad. Ook dit is besloten in overleg met de sportraad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen