Een gezonde generatie, een gemeenschappelijke opdracht

Foto: ©Meierijstad Gezond Sportief

Afgelopen woensdag hebben tijdens de NL Vitaal bijeenkomst in het ZiN inspiratielab zo’n 100 deelnemers afspraken gemaakt om een gezonde en toegankelijke (buiten)omgeving voor iedereen te creëren in de gemeente Meierijstad. Deze bijeenkomst is georganiseerd door JOGG in samenwerking met NL2015, Meierijstad Gezond Sportief en de Gemeente Meierijstad.

Onder de gasten waren naast wethouders Rik Compagne en Coby van der Pas uit Meierijstad ook wethouders uit omliggende gemeenten en stakeholders uit de diverse domeinen (ondernemers, GGD, welzijn, onderwijs). Want wanneer we de handen ineenslaan, publiek én privaat, kunnen we een gezonde omgeving creëren.

Nadat de gasten welkom waren geheten door JOGG directeur Marion Bachra en Coby van der Pas en Rik Compagne namens gemeente Meierijstad werd er een filmpje vertoond van enkele inspirerende projecten binnen Meierijstad. Vervolgens hield Erben Wennemars (wereldkampioen sprint en aanjager van NL2025)  een enthousiast verhaal. Daarna was er ruimte om met elkaar ambities te delen en te onderzoeken wat nodig is om de fysieke leefomgeving nóg aantrekkelijker en toegankelijker te maken. Want door de leefomgeving op een bepaalde manier in te richten kan de gezondheid bevorderd worden. Daarbij zijn verschillende thema’s van belang, zoals o.a. gezonde mobiliteit, natuur, groen en water, sport & spelen en openbare ruimte. Gemaakte afspraken zijn vastgelegd, waarbij iedereen vanuit zijn eigen professie een verantwoordelijkheid heeft.

Het doel is om uiteindelijk gezamenlijk de gezondheidsverschillen in Meierijstad te verkleinen door de samenleving en stakeholders te verleiden tot gezond gedrag, gezonde keuzes en een gezondere leefstijl. Uiteindelijk streeft Meierijstad naar een aantrekkelijke, duurzame en gezonde omgeving om te wonen, te werken en te recreëren.

Tijdens de bijeenkomst hebben JOGG en gemeente Meierijstad de samenwerkingsovereenkomst met 5 jaar verlengd.

Reacties

Coby van der Pas (wethouder Sport, onderwijs, recreatie & toerisme en leefbaarheid) “ Heel mooi om te zien dat partijen met elkaar samen hele concrete afspraken gingen maken. Dat geeft heel veel inspiratie, heel veel energie maar ook heel veel vertrouwen om stappen te kunnen zetten als het gaat om gezondheid, sporten en bewegen”

Rik Compagne  (wethouder Zorg, Volksgezondheid, Volkshuisvesting)  “Een dag van de verbinding waarbij niet alleen naar de gemeente werd gekeken maar we deden het samen dat was heel mooi om te zien”

Noud van den Boer (voorzitter Meierijstad Gezond Sportief)  “Als stichting Meierijstad Gezond Sportief willen we NL Vitaal en JOGG Nederland bedanken voor deze fantastische dag waarop deze grote groep mensen uit de regio bij elkaar is gekomen om samen te praten over, samen te werken aan een gezondere jeugd in onze omgeving”

Marion Bachra (directeur JOGG) “Ik vind het heel gaaf om te zien dat er zoveel verschillende organisaties en bedrijfsleven betrokken is. Wat ik mooi vind in Meierijstad is dat jullie een voorbeeld zijn van hoe je publiek private samenwerking vorm geeft en ik ben er super trots op dat we ook de komende jaren met elkaar verder gaan als JOGG en Meierijstad. We zijn met elkaar gestart, hebben van elkaar geleerd en gaan nu samen verder.”

Meierijstad Gezond Sportief

Stichting MGS geeft inhoud aan JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) en is hèt orgaan in Meierijstad als het gaat op bevordering van een gezonde leefstijl.

Samen met verenigingen, basisscholen, voortgezet onderwijs, kinderopvang, overheid, bedrijfsleven en inwoners wordt gewerkt aan het bevorderen van een gezond eet- en beweeggedrag voor de inwoners in Meierijstad;

www.meierijstadgezondsportief.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen