KIJK! Kunst. Kirchner en Nolde in bibliotheek Veghel

Foto: NOBB

Bibliotheek Veghel organiseert op dinsdag 7 december om 20.00 uur een kunstlezing over de tentoonstelling Kirchner en Nolde, expressionisme en kolonialisme.

Kirchner en Nolde

Het werk van Ernst Ludwig Kirchner en Emil Nolde staat bekend om de knallende kleuren en spontane penseelstreken waarmee zij mensen, landschappen en objecten op onconventionele wijze neerzetten. Kunsthistorica Marie Christine Walraven duikt in de wereld van het kolonialisme in het begin van de twintigste eeuw.

In deze tentoonstelling wordt een tot nu toe weinig onderzocht aspect belicht in het werk van de twee bekende kunstenaars Kirchner en Nolde: de nauwe relatie tussen hun werk van tussen 1908 en 1918 en de koloniale werkelijkheid waarin het is ontstaan. Niet eerder is onderzocht hoe de motieven in hun werk een gevolg zijn van het kolonialisme, waardoor deze kunstenaars in contact kwamen met mensen en kunst buiten Europese-landen. Dat gold voor de objecten uit de etnografische musea, die beide kunstenaars schilderden en tekenden, maar ook voor de performers van kleur en zwarte modellen in het werk van vooral Kirchner, en voor de mensen en landschappen die Nolde op zijn reis naar Papoea-Nieuw-Guinea schilderde en tekende. Het is een verhaal van toe-eigening van een andere beeldtaal, maar bevestigt ook een racistisch wereldbeeld door de manier waarop mensen werden afgebeeld.

KIJK! Kunst

Kijk! Kunst. is een lezingenreeks van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken over kunst. Bezoek lezingen van kunsthistorica Marie Christine Walraven over de mooiste exposities van musea in Nederland, ga in gesprek met bijzondere kunstenaars of duik in de kunstgeschiedenis. Voor het volledige programma kijk op www.nobb.nl

Toegangskaarten zijn te koop via www.nobb.nl en in de Noord Oost Brabantse Bibliotheken.

De entree is € 8,- (in voorverkoop voor bibliotheekleden € 6,-)