Column: Seks verboden …

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening en bureau voor coaching, mediation en re-integratie. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Seks verboden …

Natuurlijk heb ik er niks mee te maken … Maar als een stel bij mij komt en er problemen zijn op het gebied van seksualiteit geef ik soms een verbod op seks. Meerdere malen hoor ik dan een zucht van opluchting door mevrouw: “oh, gelukkig, het hoeft even niet meer …”

Waarom zo’n verbod?

Seks is iets waar je normaliter van geniet. Vrouwen offeren zich nogal eens op en ‘staan het toe’ om hun man tevreden te stellen. Eigenlijk doen ze zich daarmee geweld aan en wordt het steeds meer ‘een plicht’ en wordt er steeds minder genoten. Het is belangrijk dat vrouwen weer gaan voelen wat ze zélf willen, ongeacht de behoeftes van de partner.

Als het niet meer hoeft, en die beïnvloeding van buitenaf (van de partner dus) weghaalt kunnen de oorspronkelijke behoeftes zich weer aandienen. Natuurlijk moet er méér gebeuren. Maar het feit dat het geen ‘moeten’ meer is, maakt het aantrekkelijker. Als je iets van anderen moet is het toch nooit echt leuk?

Meestal duurt het ook wel een tijdje voor die seksuele verlangens weer gaan toenemen. Hoe langer de vrouw zich geweld heeft aangedaan, hoe langer het meestal duurt voor deze behoeften weer terugkomen. Maar soms gaat het ook heel snel.

Soms vinden mannen dit een zeer lastige opdracht. Er zijn ook mannen die dit vrij gelaten accepteren (er was immers toch al weinig seks …) Vrouwen zijn vaak helemaal hun eigen gevoelens kwijt. Soms zeggen ze dat ze zich ècht niet schuldig voelen als ze niet vrijen, maar even later zeggen ze: “ik doe hem tekort!”. Kortom: schuldgevoel.

En uit schuldgevoel vrijen, tja, dat is een lastige … Daarom is het goed om eerlijk te zijn over je behoeften, wat je wel en niet wilt. En geen dingen te doen die je niet wilt.

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA  Veghel

www.interpunctie.nl   [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen