Column: Ik zeg maar liever niks….

Foto: meierijstad.nieuws.nl

Iedere week verschijnt hier een column van de hand van Nellie Timmermans. Nellie heeft een praktijk voor psychosociale hulpverlening en bureau voor coaching, mediation en re-integratie. Zij is gespecialiseerd in de complexe problematiek van ‘nieuw-samengestelde gezinnen’, oftewel stiefgezinnen.

Ik zeg maar liever niks….

Remco leerde Mariëlle kennen vlak na zijn scheiding. Het klikte meteen. Mariëlle kon met zijn jongste dochtertje goed overweg, maar de oudste ging een beetje de concurrentie aan met Mariëlle.

Altijd als Mariëlle naast Remco zat wurmde ze zich tussen hen in. Ook hun eigen moeder maakte ondermijnende opmerkingen over Mariëlle (“ze is niet jullie moeder, je hoeft niet naar haar te luisteren”).

Als Remco de kinderen ophaalde bij zijn ex-vrouw dan kreeg hij steevast te horen waar hij zich nu weer mee moest bezig houden. Zijn ex-vrouw probeerde hem in een keurslijf te dwingen en probeerde via hem zijn nieuwe gezin te bestieren.

Mariëlle had dit in 1e instantie niet gemerkt, maar toen zij zelf kinderen kreeg, samen met Remco, begon zij steeds meer te merken dat hij allerlei dingen deed zonder overleg met haar. Geen gekke dingen, maar wel, dat ze zich afvroeg waarom ze niet gewoon besproken werden.

Zij vroeg hem waarom hij niet gewoon kon zeggen dat hij de kinderen moest helpen bij hun huiswerk. Of waarom Remco altijd zelf zijn kinderen naar bed bracht. Natuurlijk vond ze dat prima, maar het leek alsof ze overal buiten gehouden werd.

Zo kwamen ze bij mij. Remco had het idee dat Mariëlle jaloers zou zijn als zij precies wist hoeveel tijd hij aan de kinderen besteedde. Hij had het gevoel dat het beste stiekem te kunnen doen, zodat zij zich nergens aan hoefde storen.

Maar hij kwam daardoor ook steeds meer klem te zitten, want zijn ex-vrouw kwam met steeds meer eisen, waar hij wel aan probeerde te voldoen, maar dit lukte vaak niet. Zeker niet als Mariëlle daar niks van mocht merken.

En zij voelde dat er dingen werden verzwegen. Na enkele gesprekken kwam hij erachter dat hij veel te winnen had met de openheid die inmiddels ontstond. Het ging beter met hemzelf, het ging beter met de kinderen, het ging beter tussen Mariëlle en Remco en wat hem zeer verbaasde: Hij voelde zich steeds beter opgewassen tegen de eisende opstelling van de moeder van zijn kinderen.

 

Nellie Timmermans Interpunctie, Smientdonk 2 5467 CA  Veghel

www.interpunctie.nl   [email protected], tel. 0413-310795 of 06-21 59 24 35

Reacties