Zo’n 20 parachutisten sprongen boven Veghel vanuit C47 (Dakota) zoals 73 jaar geleden

Het RCPT is een internationaal parachutistenteam met onder haar leden 26 nationaliteiten. Het team organiseert parachutesprongen om hen te gedenken die voor onze vrijheid gevochten hebben. In de stijl zoals ze tijdens Operatie Market Garden in 1944 ook gesprongen zijn, met authentieke uniformen en vanuit een C47 (Dakota)

Vandaag om 18.00 uur sprongen zo’n 20 parachutisten in 2 series aan de Kruigenstraat in Veghel en morgen, op 17 september om circa 15.30 uur kunt u ze zien springen aan De Horstjens in Eerde. Daarna neemt het team daarna deel aan de officiële herdenking in Eerde.

Informatie Dropzone Veghel

Het gebied van Het Ham en Havelt was het toneel van hevige gevechten op 22 september 1944. Duitse eenheden van de 107e tankbrigade, die waren ondergebracht bij “Kampfgruppe Walther”, met diverse andere eenheden voerden vanuit Erp een aanval uit op de bruggen in Veghel. Ze werden gestopt door diverse geallieerde eenheden. Voor het eerst sinds de start van Operatie Market Garden lukte het de Duitse vBrigade om de geallieerde Corridor af te snijden. Het was een hevige en bloedige strijd en deze is de geschiedenis ingaan als “Black Friday”. De bewoners van het gebied zochten dekking in de zelfgemaakte fragiele schuilkelders of in sloten langs de weg. Zij werden door de Duiters regelmatig als menselijk schild gebruikt. Bijna alle boerderijen in dit gebied gingen in vlammen op.

In het veld waar gesprongen werd, heeft één van de eerste bloedige gevechten plaatsgevonden tussen de Duitsers en de geallieerden. Tijdens de strijd heeft de Duitse Brigade zware verliezen geleden en veel van het Duitse materieel werd vernietigd, waaronder de Panther tank van majoor Hans-Albrecht von Plüskow. Hij sneuvelde zelf langs de tank.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen